PRELEŽANA "DELTA" NIJE BRANA NOVOM SOJU: Ruski i američki naučnici otkrili potpuno novi fenomen - od jednog virusa nastala dva

I. S.

06. 12. 2021. u 09:11

DVE godine posle prvih zabeleženih slučajeva kovida 19, ova zarazna bolest podelila se na dve "populacije" - deltu i omikron! Antitela koja se razvijaju nakon preležane infekcije delta sojem korone, po svoj prilici, ne daju zaštitu od omikron soja i obrnuto, rekao je Andrej Isajev, generalni direktor ruskog DNKOM centra za molekularne genetičke studije. "Ovaj fenomen je potpuno nov", dodao je ruski ekspert.

ПРЕЛЕЖАНА ДЕЛТА НИЈЕ БРАНА НОВОМ СОЈУ: Руски и амерички научници открили потпуно нови феномен - од једног вируса настала два

Univerzitet Kembridž u Masačusetsu

Kovid se, od sada, deli na kovid-D i kovid-O, kako su biolozi i nagoveštavali, potvrdio je Isajev, i dodao da to znači da ne postoji ukršten imunitet između omikrona i ostalih sojeva, pa ako čovek preleži jednu populaciju kovida 19, neće biti imun i na druge.

- Zbog velikog broja mutacija kod omikrona, teško je predvideti kako će se ponašati ubuduće - smatra Isajev.

Američki istraživači smatraju da je omikron soj dobio jednu mutaciju tako što je preuzeo deo genetskog materijala drugog virusa, upravo onog koji izaziva običnu prehladu.

- Preuzimanjem novog dela omikron sada deluje "više ljudski", što može da mu pomogne da izbegne čovekov imunološki sistem - izjavio je Venki Saundaradžan sa Univerziteta Kembridž u Masačusetsu, dodajući da bi to moglo da znači da se virus lakše prenosi, dok izaziva blažu ili asimptomatsku sliku kod pacijenta.

Ipak naučnici još ne znaju da li je omikron zarazniji od ostalih sojeva, da li je opasniji u odnosu na prethodnike, kao i da li će nadvladati nad trenutno dominantnim, delta sojem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

OLUJA PROTUTNJALA SRBIJOM: Padao grad veličine oraha, ulice popljavljene - haos širom zemlje (FOTO/VIDEO)