GROBOVI IZ BRONZANOG DOBA I SKELET KONJANIKA IZ SREDNJEG VEKA: Arheološka otkrića naših i američkih stručnjaka na nekropoli kod Mokrina

R. ŠEGRT

29. 10. 2021. u 22:14

NA lokalitetu nekropole kod Mokrina arheolozi iz naše zemlje i SAD tokom najnovijih istraživanja poslednje dve nedelje pronašli su tri groba iz rano bronzanog doba.

ГРОБОВИ ИЗ БРОНЗАНОГ ДОБА И СКЕЛЕТ КОЊАНИКА ИЗ СРЕДЊЕГ ВЕКА: Археолошка открића наших и америчких стручњака на некрополи код Мокрина

Foto: Narodni muzej Kikinda

Najveće iznenađenje doživeli su u četvrtak kada su otkrili grob u kojem je bio skelet konjanika sa opremom. Grob je, verovatno, novijeg datuma, možda čak iz ranog srednjeg veka.

- Nađena je i konjička oprema, pa pretpostavljamo da je u pitanju, možda, i ratnik koji se slučajno tu našao. Nalazi će proći detaljnu obradu, a u narednom periodu planirano i geofizičko istraživanje lokaliteta - objasnio je Jugoslav Pendić, istraživač sa novosadskog Instituta “BioSens” i rukovodilac terenskih istraživanja.

Iskopavanja na ovoj lokaciji počela su prošle godine kada su pronađena dva, a ove godine još tri groba. Projekat vodi Narodni muzej u Kikindi koji je za ovaj istraživački rad na konkursu Ministarstva kulture Srbije dobio 800.000 dinara. Kikindska ustanova na projektu sarađuje sa Filozofskim fakultetom iz Beograda i Institutom “BioSens” iz Novog Sada. Već od naredne nedelje radiće se i na lokalitetu Anka Siget u mestu Rabe. Ta istraživanja realizovaće se u saradnji sa Univerzitetima u Viskonsinu i Mičigenu, a finansira ga američki Nacionalni fond za nauku, u iznosu od 300.000 dolara. Direktorka Narodnog muzeja u Kikindi Lidija Milašinović navodi da postoji još jedan lokalitet u blizini Mokrina, koji nigde nije evidentiran. Na toj lokaciji planirana su preliminarna desetodnevna istraživanja.

Foto: Narodni muzej Kikinda

Jugoslav Pendić

- Zbog pandemije koornavirusa istraživanja nisu realizovana u planiranom obimu, pa se nadamo da će sledeće godine situacija biti bolja - rekla je Milašinović.

Oko Kikinde se nalaze bogata arheološka nalazišta i Narodni muzej trenutno istražuje četiri lokacije, nekropolu kod Mokrina, Gradište kod Iđoša, uskoro počinje da radi na terenu Anka Siget u mestu Rabe u opštini Novi Kneđevac, a postoji još jedna lokacija u Mokrinu koja će tek biti predmet iskopavanja. Arheologe koji istražuju nekropolu kod Mokrina u petak je primio gradonačelnik Nikola Lukač, kako bi se upoznao sa tokom istraživačkog rada.

Foto: Narodni muzej Kikinda

Nekropola u Mokrinu pod zaštitom države

Nekropola u Mokrinu jedna je od najpoznatijih iz ranog bronzanog doba u našoj zemlji. Zbog svog značaja i radi čuvanja uskoro će biti pod zaštitiom države. Nova istraživanja počela su prošle godine, posle pola veka pauze. Poslednji put radilo se 1969. godine. Plan muzeja u Kikindi je da otkopa do 10 grobova i da primenom savremenih naučnih metoda i analiza dođe do podataka koje nije bilo moguće odrediti pre pola veka.

Foto: Narodni muzej Kikinda

Lidija Milašinović

 

Do sada istraženo ukupno 312 grobova

Prva sistematski istraživana nekropole u Mokrinu rađena su u periodu od 1953. do 1969. godine, sa prekidima. Istraživanjima je tada rukovodio arheolog Narodnog muzeja Kikinda Milorad Girić, koji je 1971. godine napisao knjugu. Naveo je da je istraženo ukupno 312 grobova i da ih ima još od 50 do 100. Međutim, sadašnji rezultati ukazuju da ih ima i više.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO - JESENjA IGRA BOJA: Zlatar je vazdušna banja za "punjenje baterija" i jačanje imuniteta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)