ĐACI UČE O SRPSKOM STRADANJU: Sporazum Ministarstva prosvete i Muzeja genocida

LJ.B.

19. 10. 2021. u 12:06

MINISTARSTVO prosvete, nauke i tehnološkog razvoja potpisalo je danas Sporazum o saradnji sa Muzejom žrtava genocida, sa ciljem da se škole i visokoškolske ustanove podstaknu da u obrazovanju učenika i studenata još više ukažu na značaj istorije srpskog naroda i njegovo stradanje.

ЂАЦИ УЧЕ О СРПСКОМ СТРАДАЊУ: Споразум Министарства просвете и Музеја геноцида

Foto: Depositphotos

Dokument su potpisali resorni ministar Branko Ružić i direktor Muzeja Dejan Ristić.

Ružić je rekao da će Muzej žrtava genocida učenicima, studentima, prosvetnim i naučnim radnicima, kao i istraživačima ponuditi muzejsku, arhivsku, bibliotečku i umetničku građu.

Dodao je da će se održavati radionice i besplatni programi, koji se odnose na kulturu sećanja i obeležavanje godišnjica istorijskih događaja, oslobodilačkih ratova Srbije.

- To će biti osnov da se u narednom periodu podstaknu škole da kroz obrazovanje đaka ne zaborave stradanja srpskog naroda, da se baštini kultura sećanja koja je od dragocenog značaja - istakao je Ružić.

Direktor Muzeja žrtava genocida naglasio je da se bez uspešne saradnje sa prosvetnim sistemom ne može dati pun doprinos obogaćivanju znanja i izrazio zahvalnost ministru Ružiću što je prihvatio inicijativu.

Ristić je poručio da se u pojedinim školama širom Srbije već nekoliko godina realizuju obrazovni programi, pokrenuti od strane Muzeja, a koji su, kaže, prilagođeni različitim uzrastima.

- Najveći deo programa realizovan je u Beogradu, ali i van glavnog grada. Zahvaljujući ovom dokumentu možemo da budemo mnogo efikasniji i prisutniji širom Srbije - istakao je Ristić.

Kako je rekao, u poslednjih nekoliko meseci održana su predavanja u Vranju, Surdulici, Vladičinom Hanu, Kosovskom pomoravlju, Gračanici, Kučevu.

- Cilj je da se programi održavaju u školama, i da kroz radionice, tribine, diskusije, projekciju dokumentarnih filmova razvijamo dijalošku formulu. Trudimo se da budemo veoma prisutni i da kroz medije dopremo do što većeg broja naših građana - poručio je Ristić.

Na skupu je istaknut značaj potpisivanja Sporazuma uoči godišnjice stradanja kragujevačkih đaka i profesora u Šumaricama 21. oktobra 1941. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

DOJAVE O BOMBAMA U NIŠKIM ŠKOLAMA: Na mejl jedne stigla jeziva pretnja (VIDEO)