TRIBUNAL ZA UBISTVA NOVINARA: U Hagu počinje da radi još jedan specijalizovani sud

V. C. S.

12. 10. 2021. u 18:30

PRVI pretres pred novoosnovanim Narodnim tribunalom u Hagu u vezi sa ubistvima novinara biće održan 2. novembra, objavio je "Glas Amerike".

ТРИБУНАЛ ЗА УБИСТВА НОВИНАРА: У Хагу почиње да ради још један специјализовани суд

Foto: Depositphotos

Pretres je zakazan za Međunarodni dan Ujedinjenih nacija kojim se poziva na kraj nekažnjivosti za zločine protiv novinara.

Ovaj sud osnovala je koalicija grupa za slobodu štampe, među kojima je i Fri Pres Anlimited. Prema podacima ove organizacije, od 1992. ubijeno je više od 1.400 žurnalista, a u osam od deset slučajeva niko nije odgovarao.

U centru pažnje na prvom ročištu biće slučajevi Lasante Vikramatunge, Migela Anhela Lopeza Velaska i Nabila al-Šarbadžija, koji su ubijeni u Šri Lanki, Meksiku i Siriji. Sva trojica su se bavila kontroverznim temama. Vikramatunga je bio glavni urednik nedeljnika poznatog po kritikovanju vlade i više puta mu je prećeno smrću. U Siriji i Meksiku ubijen je veliki broj novinara upravo zbog svog posla.

Narodni sud neće imati ovlašćenja da izriče zatvorske kazne ali uključeni kažu da će proces istrage okolnosti i osumnjičenih biti od koristi za slobodu štampe širom sveta, čak i ako vladini lideri ne budu spremni da se lično pojave pred sudom.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba