SVEDOK PATNJE STAROG SAJMIŠTA: Otvara se legat Ester Bajer, jedne od retkih preživelih zatočenica logora Zemun

V. C. S.

28. 09. 2021. u 07:00

ESTER Bajer, jedna od retkih preživelih logorašica iz jevrejskog logora Zemun, odnosno Sajmište, koja je u njemu i rođena, potpisala je ugovor o legatu sa Udruženjem za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat, kojim mu je poklonila celu svoju biblioteku i arhivu, uključujući originalne predratne fotografije porodice, kao i predmete iz svog stana, pre svega vezanih za Jevreje u Srbiji.

СВЕДОК ПАТЊЕ СТАРОГ САЈМИШТА: Отвара се легат Естер Бајер, једне од ретких преживелих заточеница логора Земун

Logor na Starom sajmištu i Ester Bajer

Bajerova je izgubila celu porodicu u Holokaustu, majka i rođaci odvedeni su iz logora Topovske šupe i Staro sajmište i ubijeni su u gasnom kamionu "dušegupka". Pre toga, Ester, koja je prevremeno rođena, u sedmom mesecu, zbog loših uslova u logoru i stresa koje je njena majka doživela, sa samo 900 grama - spasena je. Iz logora ju je, preko Save, u torbi za hleb, prošvercovao stric Dragan Petković, koji je čudnim spletom okolnosti tu volontirao.

Dete je odneto u dom u Zvečanskoj ulici. Pošto dugo nije imala svoj krevetac, spavala je u kutiji za cipele, napunjenoj vatom. Nemački okupatori su redovno proveravali da li se u domu skrivaju jevrejska deca, pa su bebi dali srpsko ime - Olgica. Tako je preživela.

Posle okončanja rata, kapetan rečnog broda Vilim Bajer, Olgičin deda sa očeve strane (u pitanju je luteranska porodica koja je došla iz Holandije), došao je po nju. U znak sećanja na majku, Olgica će posle rata uzeti ime Ester, a kada se udala, zadržala je prezime Bajer, kao zahvalnost dedi uz kojeg je odrasla.

POSEBNA BRIGA

- Pokloni gospođe Bajer su most koji nas spaja sa sopstvenom prošlošću, ali i sa jednim narodom koji je bio i ostao važan deo naše zemlje. Čuvaćemo ih sa posebnom pažnjom u Adligatovom Domu legata - rekao je Viktor Lazić, predsednik Udruženja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas