NOVI SAD SE OPROSTIO OD FOTOREPORTERA JAROSLAVA PAPA: Nikad u prvom redu, a uvek na pravom mestu (FOTO)

Z. GRUMIĆ

18. 08. 2021. u 18:23

OD JAROSLAVA Papa (64), jednog od najvećih i najomiljenijih fotoreportera ne samo u našoj zemlji, čije su neponovljive fotografije prirode obišle svet i utisnule neizbrisiv pečat profesiji koju je neizmerno voleo, oprostili su se danas članovi porodice, rodbina, mnogobrojne kolege, prijatelji i poštovaoci.

НОВИ САД СЕ ОПРОСТИО ОД ФОТОРЕПОРТЕРА ЈАРОСЛАВА ПАПА: Никад у првом реду, а увек на правом месту (ФОТО)

Foto: Pres služba Grada

Na komemoraciji, održanoj u Kulturnom centru Novog Sada u prisustvu sina Andreja i supruge Ksenije, gradonačelnik Miloš Vučević podsetio je na punu deceniju svog poznanstva i saradnje sa Jaroslavom tim, kako je rekao, skromnim i nadasve vrednim profesionalcem, koji je stalno bio nekako po strani ali uvek na pravom mestu i u pravom trenutku.     

Foto: Pres služba Grada

- Jaroslav  nikad nije bio u prvom redu, ali uvek je bio na pravom mestu. Uvek je imao pravu fotografiju u pravom momentu. To mogu samo veliki umetnici i veliki znalci. NJegove fotografije su neprolazne, one imaju i miris i ukus – rekao je Vučević naglasivši da je Pap ovekovečio jedan značajan period grada ali i njegove lične političke karijere.

U ime Udruženja novinara Srbije (UNS), čiji je Pap bio član od početka svoje profesionalne karijere, saučešće porodici i reči oproštaja uputio je generalni sekretar UNS Nino Brajović istakavši da je Jaroslav nemerljiva vrednost esnafske organizacije kojoj je pripadao.

Foto: Pres služba Grada

- Kao zaljubljenik u svoj posao, slikao je danonoćno. Bio je neponovljiv i kao fotograf ali i kao čovek. Iza sebe je ostavio jedinstven opus fotografija veličanstvene prirode svoje Vojvodine, ali i potresnih događaja koji su obeležili kraj dvadesetog veka kao što su prevrat u Rumuniji, ratni sukobi i Istočnoj Slavoniji, Baranji i Zapadnom Sremu i NATO agresija na Saveznu republiku Jugoslaviju.

Brajović je dodao da je Pap priredio 60 izložbi svojih fotografija i uvek nastojao da mlade kolege stimuliše i poduči profesiji.

O dugogodišnjoj saradnji sa Papom, njegovoj plemenitoj ličnosti i vrednim delima, govorili su i glavna i odgovorna urednica „Dnevnika“ Nada Vujović, glavni i odgovorni urednik Radio-televizije Vojvodine Nenad Ćaćić i novinar Đorđe Vukmirović, jedan od urednika nedavno objavljene Papove Monografije „Vojvodina, četiri godišnja doba“.

Foto: Pres služba Grada

Komemoraciju Papu organizovala je Foatoasocijacija Vojvodine u saradnji sa RTV i UNS.

- Ostali smo bez velikog fotoreportera i još većeg čoveka – rekao je fotoreporter Darko Dozet, Jaroslavljev dugogodišnji kolega i bliski prijatelj.

Foto: Arhiva "Novosti"

Fotoreporter Jaroslav Pap, koji je iznenada preminuo u ponedeljak u lovištu „Kazuk“ u Specijalnom rezervatu prirode „Gornje podunavlje“, sahranjen je na Gradskom groblju u Novom Sadu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

IZMEĐU MEMŠE I SAKALE, IZMEĐU KLASIKE I MODERNOG: Dobro poznati lanac koji garantuje ugodan odmor i dobru uslugu