MIRAŠEVCI NAJAVLJUJU NEMIRE: Uoči najavljenog ustoličenja Joanikija na Ccetinju, pristalice “CPC” žele da spreče ceremoniju

V. KADIĆ

10. 08. 2021. u 20:16

PRISTALICE bivšeg režima Mila Đukanovića i svita okupljena oko Miraša Dedeića našle su se u pometnji nakon najave da će 4. septembra u Cetinjskom manastiru, kako to viševekovna tradicija nalaže, biti ustoličen novi mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

МИРАШЕВЦИ НАЈАВЉУЈУ НЕМИРЕ: Уочи најављеног устоличења Јоаникија на Ццетињу, присталице “ЦПЦ” желе да спрече церемонију

Foto Mitropolija CP

Tom svečanom događaju prisustvovaće i patrijarh srpski Porfirije, sveštenstvo i monaštvo Srpske pravoslavne crkve, kao i verni narod.

Samoproglašeni "vladika CPC" Boris Bojović pozvao je preko "Tvitera" patrijarha Porfirija da ustoličenje mitropolita - ne obavi na Cetinju.

Portali bliski DPS i Miraševoj kvazicrkvi objavili su pismo koje je na adresu Vaseljenske patrijaršije objavila grupa Crnogoraca.

"Sprečite nasilni pokušaj ustoličenja popova srpske crkve u okupiranom crnogorskom manastiru. Sprečite razdor i svađu vernika u Crnoj Gori, koju sprema Srbija. Sprečite teror nad vernicima Crne Gore, koji nemaju nikakve veze sa Srbijom i sa njihovom crkvom. Zaustavite ih vi, jer će u suprotnom to učiniti slobodni narod Crne Gore", zapretili su "stopostotni" Crnogorci.

Povodom zapaljivih izjava reagovao je u utorak i premijer Zdravko Krivokapić.

- Ustoličenje mitropolita je jedan od najuzvišenijih činova i biće svenarodna radost. Nju ne mogu poremetiti pojedinci kojima čitavog života nešto smeta. Mogu da se protive, mogu da pišu saopštenja, ali ne mogu da ometaju najavljeni događaj. Bez obzira na to ko šalje takve poruke on je na pogrešnom putu - kazao je Krivokapić, uz "tvrdu" najavu da će i on doći na Cetinje i to bez obezbeđenja.

U hajku protiv SPC uključila se i DPS, optužujući je da bespravno preuzima crnogorsku kulturnu baštinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda