ZA DECU NAJBOLJA "FAJZER" VAKCINA: Srpski pedijatri doneli preporuku povodom novih sojeva korone

I. Kovačić - N. Kočović

10. 07. 2021. u 07:00

UDRUŽENJE pedijatara Srbije u petak je donelo zvaničnu preporuku za vakcinaciju protiv virusa korona dece starije od 12 godina.

ЗА ДЕЦУ НАЈБОЉА ФАЈЗЕР ВАКЦИНА: Српски педијатри донели препоруку поводом нових сојева короне

Foto Tanjug

Dečji lekari doneli su ovaj savet imajući u vidu da nova istraživanja mutiranih sojeva virusa pokazuju veću učestalost obolevanja najmlađih nego do sada, nešto težu kliničku sliku u toj populaciji i lakše i brže prenošenje na starije.

- Vakcinaciju treba sprovesti što pre kako bi se sprečilo masovno obolevanje u ovoj, ali i drugim starosnim grupama, sprečili teži oblici bolesti i omogućilo normalno školovanje na jesen. Prema svim dosadašnjim ispitivanjima, vakcina koja se preporučuje za ovu populaciju je "fajzer-biontek" jer je bezbedna, sa veoma malo nuspojava, uz postignuti procenat zaštite veći od 95 odsto - kaže se u preporuci.

Međutim, iako stručnjaci sve glasnije apeluju da je vakcinacija jedini način da se trajno zaustavi širenje virusa korona i spreči razbuktavanje četvrtog epidemijskog talasa, Srbija i dalje ima "crne rupe" u pojedinim delovima. Broj vakcinisanih tamo jedva prelazi 20 odsto.

Prema rečima Mirsada Đerleka, državnog sekretara Ministarstva zdravlja, najteža situacija je u Tutinu, gde je vakcinisano svega 13,8 odsto, a na začelju su i Novi Pazar sa 22,3 i Lajkovac sa 23,2.

- Sa ovako niskim procentom imunizacije, pogotovo među mladima, i sa delta sojem koji će tek pokazati svoju jačinu za nekih mesec do dva dana, ne možemo da očekujemo mirnu jesen - rekao je Đerlek.

Najveći broj građana Novog Pazara beži od vakcine jer je preležao koronu, pa veruje u antitela i ne žuri sa primanjem cepiva:

- Bolovao sam u martu. Hteo sam da se vakcinišem, ali sam još uvek zaštićen, bar mi tako lekar reče. Kad ostanem bez antitela, primiću vakcinu - kaže Goran.

Ima i onih koji ne veruju u virus korona, a samim ti ni u vakcinu, a žene se pribojavaju steriliteta.

Da je vakcina neupitna, zaključili su i u susednoj Hrvatskoj. Prema analizama tamošnjeg Zavoda za javno zdravlje, nijedna osoba koja je vakcinisana nije umrla od posledica zaraze.

- Od svih vakcinisanih osoba, nakon primljene prve doze zarazile su se 8.423, što je nešto manje od jedan odsto ukupno vakcinisanih. Nakon potpune vakcinacije, obolelo je 1.146 osoba - saopšteno je u Hrvatskoj.

VASPITAČICE BEZ MASKI

PREMA preporuci Instituta "Batut" vaspitači i zaposleni u predškolskim ustanovama tokom rada sa decom ne moraju da nose zaštitne maske ako su vakcinisani ili su nedavno preležali kovid 19.

U vrtićima, kako se preporučuje, treba izbegavati spajanje zaposlenih iz različitih grupa.

- Ovo je blago ublažavanje mera u vrtićima prvi put od početka epidemije, ali uz dalje zadržavanje maksimalne opreznosti - kaže Slavko Gak, gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu. - Sve druge mere, pojačana higijena, dezinfekcija ruku, merenje temperature na ulazu ostaju na snazi. (J. D.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

STRUČNJACI SAVETUJU: Nipošto ne ubijajte pauka ako ga vidite u kući - postoji jak razlog