VIRUSIMA "UBIJAJU" BAKTERIJE: Naučnici sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu istražuju novu terapiju

B. Borisavljević

05. 07. 2021. u 10:10

BAKTERIJSKI virusi, odnosno bakteriofagi (fagi), koji u kombinaciji sa antibioticima mnogo efikasnije ubijaju bakterije i imaju potencijal da se koristite u terapeutske svrhe, tema su istraživanja grupe naučnika sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu okupljenih u projektu Phanter, koji finansira Fond za nauku Srbije.

ВИРУСИМА УБИЈАЈУ БАКТЕРИЈЕ: Научници са Природно-математичког факултета у Новом Саду истражују нову терапију

Foto Privatna arhiva

Naši istraživači su među prvima publikovali rezultate sinergizma faga i antibiotika pre nekoliko godina, a ovo istraživanje je usmereno na detaljno ispitivanje te interakcije, jer se oni mogu najlakše uvesti u rutinsku praksu kroz kombinovanu upotrebu sa antibioticima.

U nekim zemljama bakteriofagi se koriste kao eksperimentalna terapija, ali je njihovu primenu zasad nemoguće odvojiti od antibiotika, jer su pacijenti pre ili u toku primene faga tretirani i antibioticima, kao deo standardnih terapijskih procedura, što dodatno povećava značaj istraživanja. Nova, naučno zasnovana kombinovana terapija bi donela manju smrtnost, kraći boravak u bolnici, ali i ekonomske benefite.

Foto Shutterstock

U razgovoru za "Novosti" rukovodilac projekta prof. dr Petar Knežević, sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, otkriva da mnoge medicinski značajne bakterije pokazuju visok stepen rezistencije na antibiotike. Postoje i one koje su otporne na više grupa antibiotika - multiplorezistentne ili na antibiotike iz svih poznatih grupa - panrezistentne.

- Za svaku bakteriju moguće je izolovati odgovarajuće bakteriofage, tako da se fundamentalna saznanja do kojih ćemo doći na projektu mogu kasnije primeniti na bilo koju kombinaciju faga i antibiotika, bez obzira na ciljnu bakteriju - ističe prof. Knežević.

- U okviru projekta fokusirali smo se na multirezistentne stafilokoke, poznatije pod nazivom meticilin rezistentne stafilokoke ili MRSA. Pored njih, proučavaćemo interakciju faga i antibiotika na vrsti Pseudomonas aeruginosa, jednoj od najpoznatijih bakterija kada je reč o rezistenciji na antibiotike, kao i na ešerihiji, koja je standardni model u većini mikrobioloških istraživanja.

Profesor Knežević navodi da je naučni tim dizajnirao metodu za brzu, ekonomičnu i preciznu karakterizaciju interakcije faga i antibiotika, čijom primenom je ispitan efekat kombinovanja faga i antbiotika na MRSA sojevima.

- Utvrdili smo da su ovi agensi najefikasniji ako se primene istovremeno, a da su manji efekti kada se primeni jedan, a nakon određenog vremena drugi - objašnjava dr Knežević.

- S obzirom na to da se u kombinaciji bakteriofaga i antibiotika koriste niže koncentracije antibiotika od onih kada je tretman samo sa antibiotikom, ispitali smo koji antibiotici u niskim dozama mogu da povećavaju virulenciju bakterija, što je jedna od mogućih i nepoželjnih posledica kombinovanja. Do kraja projekta saznaćemo i kako ove kombinacije deluju na Pseudomonas aeruginosa, kao i mogućnost primene faga iz familija koje do sada nisu bile ispitivane kao potencijalni antimikrobni agensi, a na osnovu nekih karakteristika bi mogle biti i efikasnije od onih koji se standardno proučavaju.

NAUKA Svaka bakterija ima odgovarajuće bakteriofage, Foto Shutterstock

Prema rečima našeg sagovornika, rezultati projekta će biti osnova za promenu trenutnih terapijskih strategija. Osim zdravstvenih benefita, doneće i druge pozitivne efekte, pre svega ekonomske.

- Kombinovanje bakteriofaga i antibiotika može smanjiti visoku stopu smrtnosti od bakterijskih infekcija, posebno u slučaju infekcija multiplo i panrezistentnim bakterijama, dužinu boravka u bolnici, upotrebu antibiotika, a time i dalju pojavu antibiotske rezistencije i neželjene efekte koji se javljaju sa primenom visokih doza antibiotika - ističe dr Knežević.

- Ekonomski efekti će biti smanjenje troškova lečenja, ali i proizvodnje, pošto je njihova proizvodnja jeftinija od antibiotika.

Kako navodi naš sagovornik, danas je u trendu živeti zdravo i u skladu sa prirodom, a bakteriofagi su prirodni agensi, koji se izoluju iz spoljašnje sredine i prisutni su u našem organizmu.

- Neka istraživanja pokazuju da su fagi koji nastanjuju naš organizam razlog spontanog izlečenja bakterijskih infekcija, što nije tako redak slučaj - kaže prof. Knežević i naglašava da nisu utvrđene alergijske reakcije na bakteriofage, pa se upotreba dobro prečišćenih preparata bakteriofaga smatra potpuno bezbednom po ljudsko zdravlje.

TIM

PHANTER čini šestočlani tim - redovni profesor, asistent sa doktoratom, tri doktoranda i laboratorijski tehničar kaže prof. Knežević:

- U okviru projekta je osnovana nova laboratorija "PK Lab", koja se bavi virusima i bakterijama, što će značajno doprineti prepoznatljivosti rada naših naučnika.

SARADNjA SA SVETOM

- BAKTERIOFAGIMA se bavimo više od decenije i do sada smo uspostavili saradnju sa mnogim institucijama širom sveta - kaže prof. Knežević.

- Imali smo uspešne projekte na temu primene bakteriofaga sa Mađarskom, Slovenijom i Portugalijom. S obzirom na to da se neposrednom primenom bakteriofaga prvenstveno bave lekari i veterinari, znanja biologa-mikrobiologa su neprocenjiva, pa sam do sada imao prilike da držim predavanja po pozivu na temu biologije bakteriofaga u Vroclavu, Oksfordu, Varšavi, Sidneju, Adelejdu, Melburnu, Pertu i drugim gradovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024