POČELA TURISTIČKA SEZONA U SRBIJI: Osetan priliv stranih gostiju

Tanjug

18. 06. 2021. u 19:41

TURISTIČKA sezona u Srbiji je počela i to vrlo dobro, jer se u većim gradovima već oseća priliv stranih turista, kaže ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

ПОЧЕЛА ТУРИСТИЧКА СЕЗОНА У СРБИЈИ: Осетан прилив страних гостију

Novosti

- Imali smo od početka godine porast deviznog priliva za 3,4 odsto. To je jako ohrabrujuće, jer su ta prva tri meseca bila dosta restriktivna kada govorimo o merama - rekla je Matić novinarima u Kragujevcu gde je sa gradonačelnikom Kragujevca Nikolom Dašićem razgovarala o strateškom razvoju turizma u tom mestu.

Kada je reč o regionu, ministarka je navela da je situacija vrlo povoljna i da ne postoje bilo kakve restrikcije za putovanja.

- Sve zemlje regiona, i Crna Gora, BiH, Severna Makedonija i Albanija nemaju restrikcije za naše građane, nisu potrebi ni PCR testovi, ni antigenski test, ni potvrde o vakcinaciji. Isto važi i za njihove građane kada dolaze u Srbiju - rekla je Matić.

Kaže i da je Srbija sklopila sa mnogim zemljama bilateralne sporazume kojima su međusobno priznale vakcine.

Foto Ministarstvo

- Turska je jedna od tih zemalja. Možete putovati i oni mogu dolaziti kod nas sa potvrdom o vakcinaciji, sve potvrde se uvažavaju. Naravno, ukoliko niste vakcinisani onda je tu PCR test - navela je Matić.

Takve sporazume je Srbija, kako je rekla ministarka, potpisali i sa Mađarskom, Grčkom, Slovenijom, Rumunijom, kao i sa Češkom koji stupa na snagu od ponedeljka.

- To su sve evropske zmelje koje su naši bliski susedi. Inače, turisti iz tih zemalja najviše i dolaze u Srbiju - navela je Matić.

Podsetila je da je resorno ministarstvo donelo Uredbu za podsticaje, pre svega za turističke agencije za organizovani dolazak stranih turista.

Navela je da će turističke agencije koje budu pripremile organizovan dolazak 15 ili više turista iz stranih zemalja dobijati subvenciju po turisti od 20 do 50 evra u zavisnosti sa kojih destinacija će dolaziti.

Foto N. Fifić

- Kad je u pitanju domaći turizam i tu smo prediveli subvencije u iznosu od sedam do 10 evra u zavisnosti od broja noćenja koje će imati u našoj zemlji - kaže Matić.

Dodala je da je uredba već stupila na snagu i da je objavljen javni poziv.

- Praktično agencije su uveliko krenule sa organizovanjem i pripremom za ovu vrstu subvencija - navela je Matić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO ĆE DA NAPIŠE REZOLUCIJU O SRPSKIM ŽRTVAMA U SREBRENICI? Porodice žrtava ogorčene sramnim planovima dela međunarone zajednice