NEKE MAME I DALJE OSTAJU "NEVIDLJIVE": Udruženja roditelja nezadovoljna finansijskom podrškom porodicama

J. Ž. S.

07. 06. 2021. u 12:00

OD 1. jula minimalna zarada porodilje tokom prva tri meseca od rođenja deteta neće smeti da bude niža od minimalne, koja trenutno iznosi 32.371 dinar. Posle toga mame će dobijati onoliki iznos koliki je propisan Zakonom o finansijskoj podršci porodicama sa decom. To znači da izmenama usvojenim prošle nedelje još uvek nije ukinuta odredba po kojoj se naknada na porodiljskom obračunava u poslednjih 18 meseci, a ne kako su udruženja mama tražila za 12.

НЕКЕ МАМЕ И ДАЉЕ ОСТАЈУ НЕВИДЉИВЕ: Удружења родитеља незадовољна финансијском подршком породицама

Foto N. Fifić

Primera radi, žena koja je zarađivala 50.000 dinara pre nego što je otvorila bolovanje i radila je, recimo, 10 meseci, njena zarada se množi sa brojem meseci koliko je radila i dobija se 500.000. Posle toga se iznos deli sa 18, pa će ona kada isteknu prva tri meseca, kada joj je garantovan minimalac, primati oko 28.000 dinara.

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom prošle nedelje je usvojila Vlada, a očekuje se da on uskoro uđe u skupštinsku proceduru. Neke od izmena urađene su na osnovu već donetih odluka Ustavnog suda Srbije iz decembra prošle godine do danas, dok su druge proizašle iz pregovora Vlade i Udruženja "Mame su zakon".

Iz ovog udruženja najavljuju da će čim predlog uđe u skupštinsku proceduru uputiti amandmane narodnim poslanicima kako bi pokušale da dođu i do drugih izmena. Tu se pre svega misli na garantovani minimalac za sve one koje tokom perioda nege deteta, odnosno posle isteka prva tri meseca porodiljskog, imaju platu manju od najniže u Srbiji.

Na njihovoj listi je i dalje zahtev da se broj meseci koji ulaze u obračun zarade sa 18 smanji na 12, da zakon "prepozna" i majke sa četvoro i više dece, kao i da se izjednače prava preduzetnica sa drugim porodiljama. Naime, one i dalje nemaju pravo da po rođenju trećeg deteta koriste odsustvo od dve godine, niti da njihovi partneri mogu da budu na "porodiljskom" umesto mama.

Od izmena koje su u ovom trenutku izvesne, najvažnija je ukidanje odredbe koja je uslovljavala majke dece sa invaliditetom da biraju između sopstvene zarade i naknade na koju ima pravo njihovo dete, odnosno tuđu negu i pomoć.

- Mame koje imaju visoka primanja imaće pravo na porodiljskom da umesto dosadašnja tri primaju pet republičkih proseka zarade - kažu u udruženju "Mame su zakon". - Takođe su regulisana prava poljoprivrednih osiguranica sa pravima koje ostvaruju druge porodilje.

DRŽAVA MORA DA VRATI NOVAC

MAME dece sa invaliditetom, koje su, protivno Ustavu, morale da biraju u vreme nege deteta između svoje zarade i tuđe nege i pomoći, biće obeštećene za čitav period. One imaju pravo da im država nadoknadi celokupan iznos naknada koje su morale da se odreknu od donošenja Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, tačnije od 1. jula 2018.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije