NE LJUŠTITE IH I NE BACAJTE: Pet vrsta kora voća i povrća koje pomažu zdravlju (FOTO)

Novosti online

29. 10. 2024. u 07:00

MNOGI ne znaju da kore voća i povrća koje lako odbacujemo zapravo mogu da budu korisne za naše zdravlje.

НЕ ЉУШТИТЕ ИХ И НЕ БАЦАЈТЕ: Пет врста кора воћа и поврћа које помажу здрављу (ФОТО)

Foto Shutterstock

Istraživanje objavljeno u časopisu Molecules sugeriše da kore voća i povrća mogu da budu dragocen izvor hranljivih materija i bioaktivnih jedinjenja. Ove kore su bogate vitaminima, mineralima, antioksidansima i vlaknima, što doprinosi opštem zdravlju i dobrobiti. Ako se pitate koje kore voća i povrća su najzdravije, evo nekoliko koje ne bi trebalo uvek ljuštiti.

Foto Shutterstock

Kora jabuke

Poznata izreka "jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van" važi ne samo za samu jabuku, već i za njenu koru. Kora ove voćke je bogata dijetalnim vlaknima koja stimulišu varenje i pomažu u održavanju linije. Takođe sadrži kvercetin, snažan antioksidans koji smanjuje upalu i rizik od hroničnih bolesti. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede SAD (USDA), sveža (sirova) jabuka sa korom ima oko 332% više vitamina K, 142% više vitamina A, 115% više vitamina C, 20% više kalcijuma i do 19% više kalijuma u poređenju sa oljuštenom.

Foto Shutterstock

Kora šargarepe

Koru šargarepe koju obično ljuštimo (bez nekog posebnog razloga, osim estetskog) i bacamo zapravo je bogata važnim hranljivim materijama, uključujući vlakna, vitamine A, C i K, kao i antioksidanse. Poznato je da poboljšava vid zbog visokog sadržaja beta-karotena, dobra je za zdravlje kože i jačanje imunog sistema. Šargarepu sledeći put jednostavno samo dobro operite.

Foto Shutterstock

Kora krompira

Za razliku od uobičajene prakse, krompir se može jesti i sa korom - da, jestiva je. U stvari, nutritivno je bogatiji sa korom, jer ista sadrži hranljive materije, uključujući vlakna, kalijum, vitamin C i vitamin B. Takođe, bogata je flavonoidima koji imaju antimikrobna, antifungalna i antialergijska svojstva.

Praktičan savet: Krompir dobro operite i kuvajte ili pecite s korom. Takođe, začinjena kora može posebno da se ispeče kao ukusna grickalica.

Foto Shutterstock

Kora krastavca

Postoji više vrsta krastavaca, ali većina se može jesti sa korom ili delimično oljuštena. Kora krastavca je dobar izvor vlakana i sadrži vitamine A, C i K. Takođe ima hidratantna svojstva i pomaže u održavanju zdrave kože. Pored toga, kora je bogata antioksidansima koji odlični borci protiv oksidativnog stresa.

Foto Shutterstock

Kora pomorandže

Pomorandža je ovde izuzetak u smislu da je neophodno oljuštiti je, ali da li ste znali baš kao i samo voće, puna vitamina C, vlakana i flavonoida koji su odlični za imuni sistem, dok esencijalna ulja u kori imaju antiinflamatorna i antimikrobna svojstva.

Praktičan savet: Umesto da bacite koru, možete je rendati i koristiti za aromatizaciju jela, kao što su kolači ili salate. Koru možete sušiti i koristiti za čaj ili praviti domaći liker od pomorandže.

(zdravlje.kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

„Večiti derbi“ na velikom platnu: MaxBet i Evroliga predstavili film „Rivalstva“