MUKE ZBOG HIPERTENZIJE: Kada merite pritisak, ispoštujte ovih 7 pravila

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

27. 02. 2024. u 16:18

BEZ obzira koliko imate godina, trebalo bi bar jednom mesečno da izmerite krvni pritisak, jer pojava hipertenzija ne zavisi samo od godina starosti. U oko 0,2 do tri odsto slučajeva ovaj poremećaj zdravlja javlja se i kod novorođenčadi.

МУКЕ ЗБОГ ХИПЕРТЕНЗИЈЕ: Када мерите притисак, испоштујте ових 7 правила

Foto Shutterstock

Ipak, činjenica je da se sa godinama rizik od pojave visokog krvnog pritiska povećava. Do 55. godine hipretenzija je češća kod muškaraca, a u periodu od 55. do 64. oba pola podjednako su pogođena ovom tegobom. Nakon 65. godine hipertenzija je češća kod žena.

Da biste dobro izmerili krvni pritisak postoje izvesna pravila. Preciznije rečeno neophodno je da se ispoštuje i fizičko i psihološko zdravlje da bi aparat pokazao optimalne vrednosti, a ako se ispostavi da je pritisak visok, započelo lečenje i sprečile posledice hipertenzije.

Kod kuće

Utvrđeno je da su vrednosti izmerene u zdravstvenim ustanovama često više od onih izmerenih kod kuće, a to se često objašnjava strahom od "belih mantila". Nervoza i stres usled lekarskog pregleda može da da lažno visoke vrednosti. Takođe, na osnovu samo jednog merenja ne može se izvući zaključak o trajnim promenama krvnog pritiska, potrebno je pratiti kako se menjaju vrednosti tokom vremena, pa je to idealno da se sprovodi u kućnim uslovima.

 

Foto Shutterstock

Normalne vrednosti

Optimalne vrednosti pritiska su 120/80 mmHg. Prema važećim zvaničnim stavovima kardioloških institucija, prihvatljive normalne vrednosti su do 140 za gornji ili sistolni i 90 za donji ili dijastolni pritisak.

 

Četiri merenja

Evropsko društvo za hipertenziju preporučuje da se pritisak meri dva puta u jutarnjim satima između šest i devet časova i dva puta u večernjim satima između 18 i 21. Između dva merenja trebalo bi da se napravi pauza od najmanje pet minuta. Ukoliko se za povišen krvni pritisak već piju lekovi, onda bi ga trebalo meriti pre uzimanja terapije.

 

Foto: Shutterstock

Mirovanje pre merača

Pre merenja krvnog pritiska potrebno je oko 10 minuta mirno sedeti. Takođe, trebalo bi voditi računa o telesnoj temperaturi, unosu kofeina, nikotina, alkohola i energetskih pića, jer oni utiču na promenu krvnog pritiska. Preporučuje se da se pritisak meri bar 45 minuta po konzumiranju kafe, cigareta ili alkoholnog i energetskog pića. Pritisak bi trebalo meriti na levoj ruci, sedeći mirno bez prekrštenih nogu i ne pričati.

U trudnoći

Ukoliko ste trudni, trebalo bi pažljivo da pratite krvni pritisak, jer on može drastično da se menja u ovom razdoblju. Ukoliko otkrijete njegovu neuobičajeno visoku vrednost ponovite merenje posle četiri sata. Ako je vrednost i dalje visoka, konsultujte lekara ili ginekologa.

Foto Shutterstock

Narušene vrednosti

U slučaju da je reč o blagom porastu, onda bi smanjen unos soli i kafe, redukcija telesne težine, zdrava ishrana i izbegavanje alkohola i cigareta u korist fizičke aktivnosti trebalo da daju rezultat. Ako on, ipak, izostane, lekar će posle analiza i pregleda doneti odluku da li da se uvede terapija i koja.

Na obe ruke

Nije retko da se dobijene vrednosti znatno razlikuju zavisno do ruke na kojoj merite pritisak. Različite vrednosti pritiska na levoj i desnoj ruci mogu da budu znak dve bolesti. Primera radi, kada se na desnoj ruci utvrdi povišen pritisak od 165/100 mmHg, a na levoj normalan od 110/60 mmHg, znači da je jedna bolest od koje pati ta osoba hipertenzija, a druga suženje (stenoza) ili potpuno zapušenje (okluzija) arterija leve ruke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu