BOLI VAS GRLO I IMATE POVIŠENU TEMPERATURU? Proverite da umesto gripa nemate - mononukleozu

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

26. 01. 2024. u 12:00

MALAKSALOST, bol u grlu i povišenu telesnu temperaturu mnogi često pogrešno protumače kao simptome prehlade, a zapravo se iza njih krije mononukleoza, ili - "bolest poljupca".

БОЛИ ВАС ГРЛО И ИМАТЕ ПОВИШЕНУ ТЕМПЕРАТУРУ? Проверите да уместо грипа немате - мононуклеозу

Foto Shutterstock

Čak je i lekarima teško, bez dodatnih analiza, da razlikuju da li je reč o zapaljenju grla i disajnih puteva ili je oboljenje nastupilo usled virusa koji dovodi do mononukleoze.

"Bolest poljupca" uglavnom je rasprostranjena među školarcima i mladima, ali dešava se i kod starijih.

Doktor Dejan Jonev, pedijatar Doma zdravlja "Čukarica", kaže da na mononukleozu treba posumnjati kada se pacijent žali na umor koji traje dugo i koji ga primorava da leži u krevetu:

- Klinička slika mononukleoze ne mora kod svakog pacijenta da bude ista. Pojedini imaju temperaturu i uvećane limfne žlezde na vratu, dok kod nekih ovi simptomi mogu da izostanu ili da budu vrlo blagi. Ipak, svima je zajednička dugotrajna iscrpljenost. Dakle, kada se pacijent žali na hroničan umor, odlučujemo se da ga uputimo na anlize krvi, a ukoliko su one nedovoljne i na utvrđivanje vrednosti enzima jetre.

Mononukleoza je upala koja nastaje kao posledica Epštajn-Barovog virusa. Prenosi se oralnim putem, a najčešće zbog upotrebe zajedničke čaše ili zbog pijenja iz iste flaše.

- Ova infekcija je karakteristična za mlade, jer upravo oni često ne vode računa o higijeni - kaže dr Jonev. - Kada analiza krvne slike pokaže da su monociti visoki, znamo da je reč o mononukleozi. Kod pacijenata, kod kojih je ovaj nalaz nejasan, u smislu da su ove ćelije krvi blago povišene, radimo analizu enzima jetre, odnosno transeminaze, koje su u slučaju mononukleoze uvek dosta povećane.

S obzirom na to da je mononukleoza virusna infekcija pravog leka za nju nema. Pacijentima se preporučuje strogo mirovanje i dijetalna ishrana, bez teških masnoća i rafinisanog šećera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)