VID "MUTI" U PRITISAK: Upozorenje lekara - Problemi sa očima i zbog dijabetesa, multipla skleroze, pa čak i tumora

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

04. 11. 2023. u 15:00

TRENUTNI gubitak vida ili "magla" na jednom ili oba oka vrlo je čest simptom i gotovo da nema osobe u starijem životnom dobu koja ga nije iskusila.

ВИД МУТИ У ПРИТИСАК: Упозорење лекара - Проблеми са очима и због дијабетеса, мултипла склерозе, па чак и тумора

Foto: Shutterstock

Kada dođe do ovakvog poremećaja vida pregled lekara je neophodan, jer može da ukazuje na neka urgentna stanja. Zato lekari upozoravaju da je ovo simptom koji nikako ne bi trebalo da se ignoriše i da se čeka da do njega ponovo dođe.

U intervjuu za "Novosti" doktor Boban Stepić, internista neurolog kaže da uzroci trenutnog i privremenog gubitka vida mogu da budu vrlo raznoliki:

- Kod najvećeg broja pacijenata ovaj simptom se javlja jer postoji neki predisponirajući faktor, odnosno neko već postojeće oboljenje. Među češćim uzrocima zamućenja vida su svakako refraktorne anomalije oka, dijabetes, hipertenzija, hiperlipidemija, glaukom, anomalije krvnih sudova...

 

* Kom lekaru bi se onda trebalo obratiti za pomoć?

- Naš zdravstveni sistem je uređen tako da bi prvo trebalo otići na pregled kod izabranog lekara, a on će kao specijalista opšte medicine da proceni šta je dalje od pregleda neophodno na osnovu uvida u pacijentovo kompletno zdravstveno stanje.

* Da li je sledeća adresa oftalmolog?

- U većini slučajeva pojave zamagljenja vida na jednom ili oba oka, potreban je pregled oftalmologa, ali u slučaju pojave pridruženih simptoma i znakova potreban je hitan pregled neurologa. Dijagnostičke procedure indikuju lekari specijalisti u zavisnosti od toga koji su uzroci suspektni i najčešće je to kompletan oftalmološki pregled, skener mozga ili magnetna rezonanca mozga i druge procedure.

Igor Marinković

Dr Boban Stepić

* Šta iz domena oftalmologije može da uzrokuje zamagljenje ili trenutni gubitak vida?

- To su zaista brojna stanja. Na prvom mestu to je odvajanje (ablacija) mrežnjače, vrlo urgentno stanje kome prethode bleskovi u oku i ispad u vidnom polju. Zatim refrakterne anomalije, kao što su astigmatizam, kratkovidost, staračka dalekovidost, glaukom, najčešće sa bolom u jednom ili oba oka, i oreolom oko izvora svetla. Do zamagljenja i pada vida može da dovede i degenaracija mrežnjače, zamor oka nakon dugotrajnog rada na kompjuteru ili predugo čitanje, često sa osećajem suvoće u oku, ili glavoboljom, ili bolom u vratu, oštećenja rožnjače, kao i infekcije oka, bilo bakterijske, gljivične, virusne, konjunktivitis...

* Koji pridruženi simptomi mogu da se jave uz zamagljenje vida?

- To su iznenadna i intenzivna glavobolja, mučnina, povraćanje, trnjenje ili slabost ruke ili noge, otežan govor, nestabilnost pri stajanju ili hodu, konfuzija, asimetrija lica. Ovi znaci upozoravaju pacijenta da je neophodana urgenta medicinska pomoć.

Posledica kovida

* Ima li manje poznatih stanja koja mogu da uzrokuju probleme sa vidom?

- Naravno, ne smemo zaboraviti i zamagljenje vida kao posledicu kovid infekcije, o čemu postoje brojni opisani slučajevi.

* Dakle, kada se uz zamagljenje vida jave dodatni simptomi problem je neurološke prirode?

- Jeste, jer ovi simptomi uz gubitak ili zamagljenje vida mogu da ukazuju na moždani udar koji je često praćen i otežanim govorom, dezorijentacijom. Trebalo bi reći da trenutni gubitak vida na jedno ili oba oka može da bude i prvi simptom multiple skleroze i to obično kod mlađih osoba, češće ženskog pola. Nije isključeno da se problemi sa vidom jave i u slučaju tumora mozga, kada pacijent može da ima i konstatne glavobolje, poremećaj ponašanja, pamćenja, nestabilnost pri hodu, nespretnost.

* Može li sama glavobolja da blokira čulo vida?

- Da, to se dešava kod migrene sa aurom, kada je zamućenje vida praktično aura, odnosno uvod u napad migrene, posebno kod migrene retinalnog tipa.

* Pacijenti često zanemare da su na tren izgubili vid jer im se brzo vrati. Koliko je to zanemarivanje opasno?

Foto Shutterstock

- Prolazni moždani udar ili medicinski tranzitorni ishemijski atak, vrlo često kao posledicu ima kratkotrajan gubitak vida usled poremećene cirukulacije zbog visokih vrednosti krvnog pritiska, poremećaja srčanog ritma, izmenjenih krvnih sudova. Ovi prolazni napadi mogu da se ponavljaju više puta i višestruko ponavljanje je praktično uvod u šlog.

* Da li neke hronične bolesti mogu da dovedu do ovog specifičnog simptoma?

- Povišena glikemija kod dijabetesa, sa oštećenjem sitnih krvnih sudova oka i oslabljenim noćnim vidom, pojavom crnih tačkica u vidnom polju, duplim slikama, krvarenjem u oku, može da da i zamgljenje vida.

* Može li se ovo stanje sprečiti?

- Prevencija je pre svega otkrivanje i lečenje hroničnih oboljenja, eliminacija faktora rizika i zdrav način života, koliko je to moguće u današnjim uslovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave