OBEZBEDITE SE DOK TRAJE SEZONA: Kuvani paradajz štiti od srčanog udara
SVEŽI plodovi paradajza su prava riznica hranljivih materija neophodnih zdravom organizmu. Međutim, činjenica je da proces kuvanja paradajza pojačava njegove nutritivne vrednosti. Zato se za kuvani paradjz kaže da je svojevrstan lek iz prirode.
Foto Shutterstock
Ključan sastojak, pogotovo kuvanog soka od paradajza, jeste likopen - moćni antioksidans, koji se smatra najdelotvornijim u odnosu na druge antioksidativne hranljive materije.
Redovno konzumiranje soka od paradajza sprečava začepljenja arterija, pojavu ateroskleroze, raka, oštećenja vida, srčanih oboljenja i drugih hroničnih bolesti.
Istraživanja su pokazala da ljudi sa većom koncentracijom likopena u svom masnom tkivu imaju niži rizik od infarkta miokarda.
Topi masnoće
KUVANI sok od paradajza je idealna dijetalna namirnica jer efikasno utiče na topljenje masnih naslaga, zasićuje, a sadrži obilje hranljivih materija.
Paradajz i likopen povezuju se sa brojnim koristima u zaštiti od malignih oboljenja, posebno raka prostate, želuca i pluća. Još 1999. godine, objavljivani su radovi o efektima konzumiranja likopena u paradajzu i proizvodima od paradajza na različite vrste raka, uključujući karcinom debelog creva i rektuma, pankreasa, želuca, dojke, i usne duplje.
Osobe koje redovno konzumiraju paradajz ili kuvani sok od paradajza imaju značajno smanjen nivo lošeg holesterola (LDL). Nasumično kombinovano istraživanje u vezi sa dejstvom likopena iz paradajza i oksidacijom LDL, koje su sproveli nutricionisti University of Torontos Faculty of Medicine pokazalo je da su učesnici koji su konzumirali namirnice koje sadrže likopen imali značajno sniženu peroksidaciju lipida u krvi, i bržu oksidaciju lošeg holesterola.
Foto Shutterstock
Grupa istraživača iz Španije proučavala je interakciju između antioksidanata iz paradajza i zdravlja creva, a rezultati studije objavljene u časopisu Journal of Functional Foods kažu da je kuvani paradajz efikasniji u poređenju sa sirovim u borbi protiv loših bakterija, jer proces kuvanja pojačava i njegova probiotička svojstva.
Preporučujemo
ISHRANOM POBEDITE HELIKOBAKTERIJU: Uz ovu ishranu rešite se problema (JELOVNIK)
09. 10. 2023. u 09:30
VELIKO UPOZORENjE VUČIĆA: Za godinu i po dana suočićemo se sa velikim ratom, niko više ne želi da sluša drugu stranu
PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, na forumu "GLOBSEC BELTALKS: Beogradski ekonomski razgovori", da više nema racionalnosti u međunarodnoj politici i da se uskoro sprema veliki sukob.
09. 12. 2025. u 20:57
NOVO REŠENjE ZA UKRAJINU: Evropa pravi plan u slučaju da se SAD povuku iz konflikta
EVROPSKE diplomate pripremaju scenario podrške Ukrajini u slučaju povlačenja SAD iz konflikta, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore.
07. 12. 2025. u 13:19
Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića
DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.
07. 12. 2025. u 11:41
Komentari (0)