NI OPERACIJA NIJE GARANT: I posle hirurškog uklanjanja, zbog loših životnih navika hemoroidi mogu da se vrate

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

08. 10. 2023. u 09:20

ČAK i kada se hemoroidi hirurški uklone, oni mogu ponovo da se vrate, i to najčešće kod onih pacijenata koji nisu usvojili zdrave navike koje se tiču pravilne ishrane, unosa dovoljne količine vode, bez previše sedenja i zadržavanja na ve-ce šolji, kao i konkretne higijenske navike nakon obavljanja nužde.

НИ ОПЕРАЦИЈА НИЈЕ ГАРАНТ: И после хируршког уклањања, због лоших животних навика хемороиди могу да се врате

Foto Shutterstock

U intervju za "Novosti" docent dr Miljan Ćeranić, hirurg Klinike za Urgentnu hirurgiju i načelnik Centra za minimalno-invazivnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, kaže da su loše životne navike najčešći razlog javljanja i vraćanja hemoroidalne bolesti:

- Klinička praksa pokazuje da je pacijentima uglavnom potrebno duže vremena da se odluče da zatraže pomoć lekara i to se uglavnom dešava nakon nekoliko epizoda zapaljenja koje su praćene krvarenjem, otokom i ispadanjem hemoroida. Takođe, u narodu je veoma raširena priča o velikim bolovima koji nastupaju nakon operacije, što je samo delimično tačno jer je klasična operacija praćena bolovima ali su, uz upotrebu savremenih preparata, ove tegobe značajno smanjene. Napominjem da hemoroidalna bolest ozbiljno ugrožava kvalitet života te da je treba lečiti.

* Kako se postavlja dijagnoza hemoroidalne bolesti?

- Sveža krv u stolici i ispadanje hemoroida su prvi simptomi koji alarmiraju pacijenta da se javi lekaru. S obzirom na to da je krv u stolici, osim za hemoroide, karakteristična i za oboljenje drugih delova digestivnog trakta, najbitnije je prvo da se isključi mogućnost da se radi o nekom malignom oboljenju. Dakle, ako je pacijent u porodici imao neko gastrointestinalno maligno oboljenje ili je stariji od 50 godina, onda obavezno mora da ide na kolonoskopiju. Kada se utvrdi da su za pojavu krvi "krivi" samo hemoroidi, onda se pristupa njihovom lečenju.

* Na koje sve načine se leče hemoriodi i koji je najfeikasniji?

- Blagi simptomi, kada postoji samo krvarenje i/ili ispadanje hemoroida koji se spontano vraćaju, mogu se smiriti promenom načina ishrane, lokalnom primenom masti koje smanjuju zapaljenje i veoma često imaju i lokalni anestetik u sebi. Potrebno je da stolica ne bude tvrda, a ni prolivasta što se može postići povećanim unosom namirnica sa većom količinom vlaknastih materija (voće, povrće, hleb i cerealije) povećanim unosom tečnosti (od dva do dva i po litra dnevno) i upotrebom preparata plantago ovata. Treba izbegavati konzumiranje kafe, žestokih pića, začinjenih i ljutih jela. Novije kliničke studije su pokazale da se upotrebom preparata flavonoida uz dodatak biljnih laksativa kao što je plantago ovata i pridržavanjem pomenutih dijetetskih mera veoma efikasno mogu tretirati hemoroidi prvog i drugog stepena.

Privatna arhiva

dr Miljan Ćeranić

* Ima li metoda osim primene preparata?

- Plasiranje elastičnih ligatura (gumica) deluje efektivno kod unutrašnjih hemoroida koji ispadaju tokom pražnjenja. Mala elastična ligatura se plasira preko hemoroida prekidajući snabdevanje krvlju. Hemoroid i ligatura otpadaju napolje posle nekoliko dana i rana obično zarasta za nedelju ili dve. Ova procedura ponekad izaziva blagu neprijatnost i krvarenje.

* Kako se sve operišu hemoroidi i koja od metoda je najefikasnija?

- Hemoroidi mogu da se operišu na više načina, jer ne postoji jedna metoda koja je odgovarajuća za sve pacijente. Naime, ima hemoroida koji su veliki, stalno napolju i ne mogu da se vrate unutra i zato ne mogu da se operišu nekom minimalno invazivnom procedurom, već mora da se primeni klasična operacija pri kojoj se vrši precizno odstranjivanje uvećanih hemoroida. Ove procedure su najbolnije, jer je deo debelog creva gde se nalaze hemoroidi gusto inervisan, ali je za pojedine pacijente to jedino moguće rešenje.

Nepoznat uzrok

* MOŽE li da se spreči pojava hemoroida?

- Hemoroidi su normalna anatomska struktura i zapravo su vaskularni jastučići analnog kanala. Tačan uzrok nastanka uvećanja hemoroida je nepoznat. Uspravan položaj kod čoveka višestruko povećava pritisak u rektalnim venama što ponekad izaziva njihovo uvećanje. Ostali faktori koji mogu uticati na njihov nastanak su hronična konstipacija ili dijareja, trudnoća, nasledni faktori, poremećena crevna funkcija zbog prekomerne upotrebe laksativa ili klizmi, napinjanje tokom pražnjenja i svakodnevno dugotrajno zadržavanje (npr. čitanje) na ve-ce šolji. Vene se dilatiraju, zidovi postaju tanki i krvare, a ako se rastezanje i pritisak nastave, oslabljene vene ispadaju napolje.

* Koje su druge metode?

- Karakteristika minimalno invazivnih procedura je da se izbegava sečenje tkiva, a samim tim i pojava velikih bolova. Treba napomenuti da ni jedna operacija nije potpuno bezbolna jer uvek postoperativno postoji manji oblik neprijatnosti. Laserska operacija je najmanje invazivna metoda. Energija koja se isporučuje preko laserske sonde veoma precizno slepljuje hemoroid za zid završnog dela debelog creva. Ova metoda je moguća kod pacijenata koji imaju uvećane hemoroide, koji ispadaju, ali mogu da se vrate unutra. Druga minimalno invazivna metoda je THD, koja podrazumeva identifikaciju hemoroidalnih arterija uz upotrebu minimalne ultrazvučne sonde, a zatim se vrši podvezivanje hemoroida i nabiranje tog hemoroidalnog tkiva i vrlo brzo nakon nekoliko nedelja oni se slepe za zid debelog creva i tako dolazi do izlečenja.

* Zašto se i posle ovih terapija pacijentu vraćaju tegobe zbog hemoroida?

- To se najčešće dešava jer se pacijenti postoperativno ponašaju isto kao pre operacije ne pridražavajući se saveta da uzimaju puno tečnosti, da se pravilno hrane, izbegavajući ljutu i začinjenu hranu, žestoka pića i ne sede predugo na ve-ce šolji. Takođe, važno je napomenuti da posle stolice treba primenjivati brisanje vlažnim maramicama bez alkohola ili se treba prati običnom vodom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)