OPREZ POSLE OPERACIJE KATARAKTE: Infekcija retka, ali veoma opasna

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

03. 10. 2023. u 09:00

OPERACIJA katarakte svrstava se u najmanje rizičnu medicinsku proceduru, jer su komplikacije u toku same intervencije i nakon nje moguće kod najviše dva odsto pacijenata.

ОПРЕЗ ПОСЛЕ ОПЕРАЦИЈЕ КАТАРАКТЕ: Инфекција ретка, али веома опасна

Foto Shutterstock

Ipak, kako napominje dr Zora Ignjatović, hirurg-oftalmolog, ovaj mali procenat ne znači da bi uklanjanje katarakte trebalo olako shvatiti, kako od strane hirurga, tako i od strane pacijenata. Jer, infekcija oka nakon skidanja katarakte, iako se dešava kod jednog na više hiljada zahvata, predstavlja hitno stanje.

Doktorka Ignjatović kaže da je činjenica da ukoliko pacijent ima, sem katarakte, zdravo oko, i ako katarakta nije ekstremno zastarela, operacija traje svega desetak minuta, a odličan terapijski efekat se postiže već sutra ili u narednih nekoliko dana.

- Pa čak i tada, moguće je da u toku same operacije dođe do pucanja kapsule prirodnog sočiva u koju se ugrađuje veštačko, do kidanja niti koje sočivo i prirodno i veštačko, drže na mestu, pa čak i do otkidanja delova prirodnog ili veštačkog sočiva i njegovog potonuća na očno dno - objašnjava naša sagovornica. - Ponekad može da nastane i oštećenje rožnjače koje rezultira njenim trajnim otokom, kao i lezija na dužici, naročito u predelu mišića koji skuplja zenicu, pa ona može ostati nepravilna ili trajno široka. U postoperativnom toku, u malom procentu se mogu pojaviti i problemi na očnom dnu, kao neka vrsta reakcije krvnih sudova mrežnjače, pa se javlja otok žute mrlje sa zamagljenjem centralnog vida.

Kada dođe do komplikacija u toku operacije ili nakon nje, neretko je potrebno ponovno hirurško lečenje, dok oštrina vida može da bude trajno izgubljena.

Foto Privatna arhiva

dr Zora Ignjatović

- Ima komplikacija koje se moraju rešavati odmah, kao na primer infekcija, koja ako se reši na vreme, može imati sasvim dobru prognozu, ili potonuće delova sočiva na očno dno, koje bi trebalo rešiti u narednih nekoliko dana - kaže dr Ignjatović. - Ukoliko dođe do otoka rožnjače, ovo stanje mora da se prati nekoliko meseci, jer postoji mogućnost spontanog oporavka, a ukoliko ne prođe rešava se njenom transplantacijom.

Da bi se eventualne komplikacije sprečile najbitnije je da se uradi pripremni pregled pred operaciju.

SAMO U PROVERENIM CENTRIMA

UKLANjANjE katarakte trebalo bi da se radi samo u visokospecijalizovanim centrima.

- Važno je da lekar ima iskustva da uoči potencijalne probleme pre operacije, upozori pacijenta i napravi plan kako bi se rizik od neželjenih događaja maksimalno smanjio, mada se ponekad ne može u potpunosti izbeći - kaže dr Ignjatović. - Zato je poželjno da se rizični pacijenti operišu u centrima koji mogu da zbrinu sve potencijalne probleme i koji imaju više iskustva sa takvim pacijentima.

 

- Lekar je pre intervencije u obavezi da uoči predispoziciju, odnosno povećani rizik za neku intraoperativnu ili postoperativnu komplikaciju - kaže dr Zora Ignjatović. - Na primer, ima osoba koje zbog određene vrste glaukoma ili prethodne traume, već imaju slabe niti koje drže sočivo ili imaju urođeno rožnjaču lošijeg kvaliteta, pa je ona sklonija razvoju hroničnog otoka koji vodi u transplantaciju. Takođe, dijabetičari imaju povećani rizik od otoka žute mrlje na očnom dnu, pacijenti sa hroničnom upalom kapaka ili suzne kese imaju povećani rizik od infekcije...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu