OD BOLESTI BUBREGA, DO PREVIŠE SOLI: Osam razloga zašto vam otiču prsti ruku

I. K.

30. 09. 2023. u 18:00

OTEČENI prsti ruku su česta pojava, naročito u letnjim mesecima i to uglavnom kod žena. Kod većine reč je o bezazlenoj pojavi, koja nastaje kao posledica vrućine, zadržavanja vode u telu ili fizičkog napora.

ОД БОЛЕСТИ БУБРЕГА, ДО ПРЕВИШЕ СОЛИ: Осам разлога зашто вам отичу прсти руку

Foto Shutterstock

Jer, organizam je projektovan da sam reguliše i održava optimalnu količinu vode neophodnu za normalno funkcionisanje ćelija. Kada se iz nekog razloga taj balans naruši, tečnost se zadržava na pojedinim mestima i stvara otoke. U slučaju da otok ne prati bol, reč je o bezazlenoj pojavi, u suprotnom može da bude simptom oboljenja, poput problema sa bubrezima.

Ovo su osam najčešćih razloga za oticanje prstiju gornjih ekstremiteta:

Vrućina

Kad je napolju visoka temperatura, krvni sudovi se šire. Rašireni krvni postaju propustljiviji, pa se iz njih izliva tečnost u okolna meka tkiva i tako se stvara otok. U ovom slučaju problem se lako rešava, odmaranjem i podizanjem ruku u vis iznad nivoa srca.

Foto Shutterstock

Previše soli

Previše soli u ishrani vezuje vodu i tako je zadržava u organizmu, pa u tom slučaju otiču i i gornji i donji ekstremiteti. Rešenje u ovom slučaju je jednostavno - nekoliko dana jedite laganiju hranu, sveže povrće i voće, bareno povrće i meso spremljeno s vrlo malo soli.

Bolesti zglobova

Ako su vam prsti toliko otečeni da ne možete da skinete prsten, možda bolujete od osteoartitisa. Ovo oboljenje se kod žena najčešće javlja na kraju reproduktivnog perioda, nekad i ranije. Osteoartritis ili artroza je oštećenje hrskavice zgloba, koja s vremenom oštećuje sam zglob i izaziva njegovo oticanje i ograničene pokrete. Nažalost, ovo stanje ne može da se izleči, ali uz redovne konsultacije sa reumatologom, bol i otoci mogu se umanjiti lekovima, oblogama i laganim vežbama.

Foto Shutterstock

Trudnoća

Nije baš univerzalno pravilo, ali dosta trudnica ima otoke na licu i na ekstremitetima. Oni se naravno moraju pratiti, naročito kod trudnica starijih od 40 godina zbog rizika od visokog krvnog pritiska koji se javlja u drugom delu trudnoće i koji može da izazove preeklamsiju, ozbiljno zdravstveno stanje koje može da ugrozi zdravlje i mame i bebe. Zato su redovni pregledi obavezni, kao i zdrava ishrana i puno kretanja, jer su to najbolji koraci prevencije ovakvih problema.

 

Rejnova bolest

Rejnova bolste je u stvari sindrom koji nastaje usled sužavanja arterije usled hladnoće ili stresa. Kada se smanjena cirkulacija krvi povrati prsti otiču, često uz osećaj peckanja ili trnaca, što se češće javlja kod žena. Ako primetite da su vam prsti plavičasti ili bledi pre nego što oteknu, u pitanju je jedan od simptoma ovog oboljenja.

Foto: Profimedia

Sindrom karplanog tunela

Žene koje imaju uzan ručni zglob u srednjim godinama mogu da razviju sindrom karpalnog tunela. Karpalni tunel je mali prostor između tetiva kroz koji prolazi živac nervus medijanus. Ako se tetive upale, prostor karpalnog tunela se dodatno sužava i pritiska nerv. Tad se javljaju tegobe u palcu, kažiprstu, srednjem prstu i delu domalog prsta kao utrnulost, trnjenje, bockanje, bol i otok, a na kraju i smanjen osećaj za dodir.

Bolest bubrega

Ako bubrezi ne uspevaju da uklone višak tečnosti iz organizma, pokazatelj mogu da budu otečeni prsti, a oticanje se može javiti i u drugim delovima ruku i nogu.

Vežbanje

Moguće je primetiti oticanje prstiju tokom vežbanja zbog povećane potrošnje energije. Telo, naime, proizvodi toplotu, a kako bi se hladilo, krvotok omogućava jači protok krvi u prste i ruke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)