NIJE RUZMARIN SAMO ZA REVER: Ulje ove biljke može da reši problem koji muči mnogo muškaraca

Novosti online

31. 08. 2023. u 15:43

TOPIKALNA primena ulja ruzmarina može pomoći pri rastu i sprečiti gubitak kose, ali ako se koristi u prevelikim dozama ili previše često može doći do neželjenih efekata.

НИЈЕ РУЗМАРИН САМО ЗА РЕВЕР: Уље ове биљке може да реши проблем који мучи много мушкараца

Foto Shutterstock

Ruzmarin je kulinarska i lekovita biljka, poreklom iz mediteranskog regiona, gde se vekovima koristi u ishrani, ali i lečenju.

Poput origana, mente i cimeta, ruzmarin se često može naći i u obliku eteričnog ulja. Eterična ulja su visoko koncentrovani i destilovani ekstrakti isparljivih biljnih jedinjenja, koja se koriste za kuvanje, čišćenje, lepotu, zdravlje i u razne druge svrhe.

Poslednjih godina pojavile su se tvrdnje da ulje ruzmarina može biti dobro i za rast kose, a neki tvrde da može i da spreči gubitak kose, pozivajući se činjenicu da se u mediteranskim kulturama ruzmarin već stotinama godina koristi pri izradi preparata za ispiranje kose koja služe za poboljšanje raste, ali i sprečavanje opadanja kose.

 

KOLIKO JE RUZMARIN DELOTVORAN?

Ideja da ruzmarin može da potpomogne rast kose možda potiče iz osnovnih zdravstvenih benefita koje ulje ove biljke može da ima. Poput esencijalnog ulja mente (koje se takođe koristi za podsticanje rasta kose), eterično ulje ruzmarina jača cirkulaciju. Bolja cirkulacija znači da folikula dlake dobija dovoljno krvi, pa samim tim ne dolazi do njenog odumiranja i opadanja, odnosno gubitka kose.

Osim što stimuliše rast kose, veruje se da ulje ruzmarina sprečava pojavu peruti, ali i da ima pozitivan uticaj na prevremenu pojavu sedih vlasi. Takođe, umiruje i pomaže kod suve kože i svraba temena glave.

A ŠTA KAŽE NAUKA?

Prema nekim naučnih dokazima, ruzmarin može da nude dobar za tkivo nerava. Jedna studija je pokazala da karnozna kiselina, koja je aktivni sastojak ruzmarina, može da izleči oštećenje tkiva i nerava. Ova sposobnost zarastanja nervnih završetaka takođe može da podmladi nerve na koži glave, što zauzvrat može da povrati rast kose.

Novija istraživanja pokazuju da ruzmarin direktno pomaže u zaštiti od gubitka kose. Jedno ispitivanje iz 2015. godine testiralo je efekat esencijalnog ulja ruzmarina i minoksidila, leka koji se koristi u terapiji opadanja kose. Oba su korišćena na ljudima sa androgenom alopecijom, bolešću koja izaziva opadanje kose i ćelavost kod muškaraca i žena.

Rezultati su pokazali da je eterično ulje ruzmarina podjednako efikasno kao i minoksidil, ali i da je tokom korišćenja uspešnije rešavalo problem svraba kože glave nego minoksidil.

 

DA LI JE RUZMARIN REŠENjE ZA VAS?

Sledi nekoliko načina koje možete da pokušate kako biste pokušali da smanjite opadanje kose ili dobijete gušću kosu. Neophodno je da tretman koji odaberete vršite jednom do dva puta nedeljno, za početak. Ako se pokaže delotvornim, na vama je odlučite da li ćete isprobani metod koristiti ćešće ili ređe.

1. Umasirajte ulje ruzmarina direktno u teme glave

Pomešajte oko 5 kapi esencijalnog ulja ruzmarina sa kašičicom bazičnog ulja (poput ulja jojobe ili kokosovog ulja) i ravnomerno ga umasirajte u kožu glave posle kupanja ili tuširanja. Ispiranje ulja nakon toga je opciono – ali u slučaju da se odlučite da isperete miksturu, ostavite je da deluje 5 do 10 minuta.

2. Pomešajte ulje ruzmarina sa svojim šamponom

To možete da uradite i sa balzamom ili pakovanjem za kosu. Ipak, nemojte da preterujete sa količinom dodatog ulja. Dovoljno je otprilike 5 kapi ulja ruzmarina na 30 grama drugog proizvoda. Nakon što ste spojili ulje sa preparatom, koristite ga kao što to i obično radite.

3. Dodajte ga u šampon napravljen kod kuće

Na internetu postoji mnogo recepata za pravljenje baze šampona, u koji takođe možete da dodate esencijalno ulje ruzmarina. Osim toga, za negu kose u svoj šampon možete da umešate i sodu bikarbonu, kokosovo ulje, ili neka druga eterična ulja.

 

ŠTA JE POTREBNO DA ZNATE PRE UPOTREBE ULjA RUZMARINA?

Veoma važno prilikom korišćenja esencijalnog ulja ruzmarina jeste da pazite da vam ne dođe u dodir sa očima. Međutim, ako se to dogodi, obavezno brzo i detaljno isperite oči hladnom vodom.

Takođe, pazite da ne stavite previše ulja na teme glave, jer može doći do iritacije kože. Kako biste izbegli tu neprijatnost, razblažite ulje sa uljem kokosa, jojobe, argana, kastora ili maslinovim uljem pre samog nanošenja na kožu.

Važno je napomenuti da do sada nije utvrđena bezbednost upotrebe eteričnog ulja ruzmarina prilikom trudnoće i dojenja, te se ne savetuje njegova primena.

(Kurir)

BONUS VIDEO:

UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SLAVIMO VELIKU SREDU: Šta ne sme da se radi i KO DANAS FARBA jaja