CELER I LIMUN: Napravite prirodni napitak za čišćenje masnoća iz tela

Novosti online

18. 08. 2023. u 19:53

I HOLESTEROL i trigliceridi su masnoće u krvi, a kada nivoi ovih lipida postanu previsoki, mogu da povećaju rizik od srčanog i moždanog udara. Međutim, lekoviti napici mogu da pomognu jer deluju kao antigliceridi.

ЦЕЛЕР И ЛИМУН: Направите природни напитак за чишћење масноћа из тела

Foto: Free Images Pixabay

Celer i limun su dva sastojka koji u kombinaciji deluju kao antigliceridi s obzirom na to da mogu da snize nivo masnoća u organizmu. Trigliceridi su, pored visokog holesterola, najzaslužniji za pojavu srčanih bolesti i predstavljaju vrstu masti (lipida) koja se nalazi u krvi.

Sve što čovek jede i sve kalorije koje unosi u organizam telo ne iskoristi odmah već ih pretvara u trigliceride, koji se skladište u masnim ćelijama. I holesterol i trigliceridi su masnoće u krvi, a kada nivoi ovih lipida postanu previsoki, mogu da povećaju rizik od srčanog i moždanog udara.

Celer i limun su prirodni antigliceridi

Trigliceridi su glavni izvor energije i neophodni su za dobro zdravlje čoveka. Ali, ako u krvi ima previše ovih masnoća, to automatski povećava rizik od srčanih bolesti. Visok nivo triglicerida doprinosi riziku od bolesti srca i krvnih sudova, a vrlo visok nivo triglicerida može da uzrokuje ozbiljna medicinska stanja kao što je pankreatitis.

Osim propisane terapije, nivo triglicerida može da se smanji i uz pomoć prirodnih lekova. Celer i limun se, na primer, smatraju prirodnim antigliceridima i ove dve namirnice mogu da pomognu u snižavanju masnoće u organizmu tako što pročišćavaju organizam nakon obilnih obroka.

Foto Shutterstock

Kako se priprema prirodni lek od celera i limuna

Kao i kod mnogih stanja, koja uzrokuju nakupljanje masnoća u krvi, promena ishrane i načina života su polazna tačka za početak lečenja, a stručnjaci navode da trigliceridi obično brzo reagiraju na promenu hrane, na primer. Tako deluju i na domaći napitak od celera i limuna, koji se smatra jednim od najefikasnijih prirodnih lekova za snižavanje masnoća u telu, ali i za čišćenje organizma.

Sok od limuna, zahvaljujući velikoj količini vitamina C i mineralnih soli deluje kao detoksikacijsko sredstvo jer oslobađa od toksina i pročišćava krv, neutrališe kiselost krvi i normalizira tonus (napetost) kapilarnih zidova.


Za napitak od celera i limuna, koji reguliše nivo triglicerida, potrebno je:

400 g celera (koren i list)

1 kg limuna
2 litara vode.

Foto: Free Images Pixabay

Priprema:

Dobro oprati listove celera, a koren oljuštiti i oprati. Koren celera izrendati „na sitno“. Plodove limuna dobro oprati (može soda bikarbonom). Limun oljuštiti nožem za ljušćenje krompira kako bi se otklonio gorak beli deo ploda. U veći lonac staviti dve litre vode, pa u vodu dodati izrendan koren celera, listove celera i limunovu koru.

Smesu kuvati na jačoj vatri i kada provri kuvati još 20 minuta na slabijoj vatri. Skuvane sastojke poklopiti i ostaviti da se ohladi najmanje 6 sati, a najbolje je da odstoji preko noći. Sa oljuštenih plodova limuna odstraniti belu koru i cele ih izmiksati. Vodu sa celerom i limunovom korom dobro procedite i u proceđenu tečnost dodati limunov sok. Zatim još jednom procedite sjedinjenu smesu i sipajte je u sterilisane staklene flaše ili tegle. Odložiti napitak na hladno mesto, najbolje u frižider.

Antitriglicerid napitak od celera i limuna piti tri puta dnevno, pre jela, po 100 mililitara.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

(eKlinka)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!