ZDRAVLJE IZ TANJIRA: Ove namirnice su dobre za jaka pluća, obavezno ih ubacite u ishranu

I. K.

22. 09. 2023. u 20:00

IAKO nam se bliži kraj leta, nije kasno da iskoristite lepo vreme i uradite nešto za očuvanje zdravlja pluća.

ЗДРАВЉЕ ИЗ ТАЊИРА: Ове намирнице су добре за јака плућа, обавезно их убаците у исхрану

Foto Shutterstock

Opšte je poznato da udisanje isparenja morske vode prija disajnim putevima, ali je činjenica i da određena hrana ima podjednako blagotvorno dejstvo. Ukoliko su vam aranžmani za letovanje na moru bili preskupi, pomozite svojim plućima ispravnim izborom namirnica. Ukoliko sada budete vodili računa o plućima, sprečićete tegobe sa disanjem tokom jesenjih dana sa puno vlage i zagađenja, a kasnije, tokom zime, pomoći će vam da izbegnete mnoge respiratorne infekcije.

Ovo su namirnice koje imaju pozitivan efekat na zdravlje pluća:

Foto Shutterstock

Cvekla i repa

Cvekla i repa su bogate nitratima koji dokazano poboljšavaju funkciju pluća. Nitrati pomažu u opuštanju krvnih žila, smanjuju krvni pritisak i pomažu pri optimizaciji nivoa kiseonika.

Foto: Free Images Pixabay

Paprika

Paprika je jedan od najbogatijih izvora vitamina C koji deluje kao moćan antioksidans. Unos vitamina C u organizam posebno je važan za pušače kojima se preporučuje veća dnevna doza ovog vitamina nego nepušačima, čime poboljšavaju funkciju pluća. Konzumacija samo jedne slatke crvene paprike srednje veličine pruža čak 169 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C.

Ilustracija / Foto Shutterstock

Jabuka

Istraživanja su pokazala da je konzumacija pet ili više jabuka sedmično povezana sa većom plućnom funkcijom i smanjenim rizikom od razvoja hronične bolesti pluća. Unos jabuka povezan je i sa manjim rizikom od astme i raka pluća. Razlog za to može biti velika koncentracija antioksidanasa u jabukama, uključujući flavonoide i vitamin C.

Foto Pixabay free images

Bundeva

Bundeva sadrži mnoštvo jedinjenja koja pomažu u održavanju zdravlja pluća. Posebno je bogata karotenoidima koji imaju moćna antioksidativna i protivupalna svojstva. Pušači posebno mogu imati značajne koristi od konzumiranja hrane bogate karotenoidima, upravo poput tikve.

Foto: Profimedia

Paradajz

Paradajz je jedan od najbogatijih dijetalnih izvora likopena, karotenoidnog antioksidansa koji je povezan sa poboljšanjem zdravlja pluća. Pokazalo se da konzumacija proizvoda od paradajza smanjuje upalu disajnih puteva kod osoba s astmom.

Foto: Free Images Pixabay

Borovnica

Borovnice obiluju hranjivim svojstvima, a njihova konzumacija povezana je sa nizom zdravstvenih blagodeti, uključujući zaštitu i očuvanje zdravlja pluća. Borovnice su bogat izvor antocijanina koji dokazano štite plućno tkivo od oštećenja.

Foto: Free Images Pixabay

Crveni kupus

Crveni kupus je pristupačan i bogat izvor antocijana, biljnih pigmenata koji ovom povrću daju živopisnu boju. Unos antocijana u organizam povezan je s poboljšanjem funkcije pluća.

Foto: Free Images Pixabay

Pasulj

Pasulj sadrži jedinjenja koja se nazivaju izoflavoni. Ishrana bogata izoflavonima povezana je sa smanjenim rizikom od brojnih bolesti, uključujući HOBP (hronična opstruktivna bolest pluća). Konzumacija izoflavona posebno pomaže kod otežanog disanja.

Foto Shutterstock

Sočivo

Sočivo je bogato mnogim hranjivim sastojcima koji pomažu u poboljšanju funkcije pluća, uključujući magnezijum, gvožđe, bakar i kalijum. Mediteranska ishrana koja je povezana sa poboljšanjem zdravlja pluća, izuzetno je bogata mahunarkama poput sočiva.

 

Foto: Shutterstock

Ječam

Ječam je hranjivo celovito zrno koje sadrži puno vlakana. Pokazalo se da dijeta bogata vlaknima i celovitim žitaricama može da smanji rizik od smrtnosti od bolesti povezanih s plućima.

 

Foto: Free Images Pixabay

Maslinovo ulje

Konzumacija maslinovog ulja pomaže u zaštiti od respiratornih bolesti poput astme. Maslinovo ulje koncentrisani je izvor protivupalnih antioksidansa, uključujući polifenole i vitamin E.

Foto: Profimedia

Jogurt

Jogurt je bogat kalcijumom, kalijumom, fosforom i selenom, hranljivim sastojcima koji mogu pomoći u jačanju plućne funkcije.

Foto: Free Images Pixabay

Brazilski orah

Brazilski orasi su među najbogatijim izvorima selena koje možete pojesti. Jedan brazilski orah može da sadrži više od 150 preporučenog dnevnog unosa ove važne hranjive materije. Istraživanja pokazuju da visok unos selena može pomoći u zaštiti od karcinoma pluća, poboljšati respiratorne funkcije kod osoba s astmom, ali i unaprediti imunološku funkciju organizma.

Foto: Shutterstock

Kafa

Pored toga što pruža energiju, jutarnja šoljica kafe može pomoći i u zaštiti od respiratornih bolesti. Kofein deluje kao vazodilatator, što znači da pomaže u otvaranju krvnih žila i može pomoći u smanjenju simptoma astme, barem kratkoročno.

 

Foto Shutterstock

 

Kakao

Proizvodi od kakaoa i tamne čokolade sadrže puno flavonoidnih antioksidanasa, ali i supstancu nazvan teobromin, koja pomaže u opuštanju disajnih puteva. Unos kakaoa povezan je sa manjim rizikom od alergijskih respiratornih simptoma i može pomoći u zaštiti od karcinoma pluća.

BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)