ZDRAVLJE IZ TANJIRA: Slasna i lekovita breskva - dobra za plodnost muškaraca, varenje, vid, imunitet, negovanu i glatku kožu

I. K.

18. 09. 2023. u 10:00

BRESKVE su višestruko korisne za očuvanje zdravlja, a pozitivno deluju i na raspoloženje.

ЗДРАВЉЕ ИЗ ТАЊИРА: Сласна и лековита бресква - добра за плодност мушкараца, варење, вид, имунитет, неговану и глатку кожу

Foto Shutterstock

Razlog za to nije nikakav poseban sastojak već jednostavna činjenica da njihov prijatan, ali ne previše sladak ukus, podstiče lučenje hormona zadovoljstva.

Kada je o uticaju na fizičko zdravlje reč, naučna istraživanja pokazuju da breskva može da poveća plodnost kod muškaraca i smanji krvni pritisak. Zahvaljujući vitaminu B2, korisna je i za očuvanje dobrog vida, mekane i elastične kože i uopšte mladalačkog izgleda. Breskva se naročito preporučuje deci u razvoju jer je vitamin B2 odgovoran za pravilan rast i razvoj.

Foto Pixabay free images

Ovo sočno voće pozitivno utiče na varenje, posebno teško svarljive i masne hrane jer povećava lučenje želudačnih sokova i zaustavlja mučninu i povraćanje.

Korist od konzumacije breskvi je i u jačanju imuniteta. U jednoj ovoj voćki srednje veličine ima više od 15 odsto dnevno potrebnih količina vitamina C, neophodnog sastojka za proizvodnju, funkciju i zaštitu ćelija imunskog sistema. Vitamin A, koga u jednoj breskvi ima oko 10 odsto naših dnevnih potreba, pomaže u formiranju sluznice u respiratornom traktu, a jače membrane stvaraju bolje zaštitne barijere. Breskve brane imunitet i svojim prirodnim antimikrobnim svojstvima.

Nektarine protiv anemije

NEKTARINE imaju gotovo identična lekovita svojstva kao i klasične breskve. Međutim, stručnjaci za ishranu nektarine više preporučuju u slučaju anemije koja je nastala usled nedostatka gvožđa. Preporuka je da se nektarine kombinuju sa hranom bogatom gvožđem kao što su pasulj i meso da bi se izlečila anemija.

Pored jakih antiinflamatornih antioksidanata, breskve sadrže beta karoten i vitamin C koji su važni za zdravu, elastičnu, ali i otpornu kožu. Beta karoten - prirodni vitamin A, pomaže u zaštiti kože od sunca, sprečava oštećenja, zagreva tonus i pomaže u stvaranju prirodnog sjaja. Vitamin C je neophodan za sintezu kolagena, poboljšanje elastičnosti kože i manju opuštenost. Breskve su takođe veoma važne za hidrataciju, jer, uz vitamine i minerale, više od 85 odsto sastava sveže breskve čini voda.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije