PRE LEKA ZA BOLOVE IZMERITE PRITISAK: Promenljivo vreme utiče na mozak i kičmenu moždinu, pa su učestalije glavobolje

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

29. 05. 2023. u 16:00

SMENA kiše i oblaka, i vetar koji gotovo da nije posustajao prethodnih dana, doneli su olakšanje alergičnima, jer su smanjili koncentracije polena u vazduhu, ali su zato mnogima "doneli" - glavobolju.

ПРЕ ЛЕКА ЗА БОЛОВЕ ИЗМЕРИТЕ ПРИТИСАК: Променљиво време утиче на мозак и кичмену мождину, па су учесталије главобоље

Foto Shutterstock

Doktorka Ana Jeremić, specijlista opšte medicine, kaža da promenljivost vremenskih prilika, vazdušnog pritiska i temperature uzrokuju promene u pritisku cerebrospinalne tečnosti koja okružuje mozak i kičmenu moždinu:

- To može izazvati glavobolju kod nekih ljudi, posebno onih koji su već skloni ovom problemu. U tom slučaju trebalo bi da se osoba opusti, popije dovoljno vode, izbegava naporne aktivnosti i preterano naprezanje očiju. Takođe, važno je da prati vremensku prognozu i izbegava izlaganje jakom vetru ili temperaturi koja ne prija.

Ukoliko je glavobolja intenzivna i duže traje neophodan je odlazak lekaru da bi se obavio pregled i dobili odgovarajući saveti.

- Dugotrajan boravak ispred ekrana kompjutera ili telefona, takođe, može da utiče na loš položaj vrata, povećanje napetosti i posledičnu glavobolju, ali plavo svetlo ekrana može negativno da utiče i na vid i posledično izazove glavobolju - kaže dr Jeremić.

Naša sagovornica napominje da uzrok glavobolje može da bude i stres, promena dioptrije, nizak nivo šećera u krvi, dehidratacija, hormonske promene, infekcije, tumori mozga ili povrede.

GENETSKA OPOMENA

DOKTORKA Ana Jeremić kaže da pozitivna porodična anamneza kardiovaskularnih bolesti, pogotovu vezanih za centralni nervni sistem poput šloga ili aneurizme, uz postojanje dugotrajnih i upornih glavobolja, jesu znak da se ode kod lekara. On će da proveri pritisak i neurološki status i eventualno uputi pacijenta na dodatne preglede.

- Glavobolja se može javiti i kod povišenog pritiska, ali i kod sniženog pritiska - kaže dr Jeremić. - Zato uvek treba izmeriti pritisak pre nego popiti neki lek protiv bolova. Jer glavobolja može da bude signal, pogotovu ako je praćena zujanjem u ušima, da je potrebno popiti lek za pritisak.

Pomoć lekara neophodna je i kada su glavobolje učestale i intenzivne.

- Ako se primeti da se uz glavobolju, javljaju simptomi kao što su vrtoglavica, slabost, gubitak vida ili govora, nepohodna je što hitnija pomoć specijaliste jer to mogu da budu znaci ozbiljnijeg problema - kaže naša sagovornica.

Medicina prepoznaje oko 200 vrsta glavobolja, a najučestalije su one obične, odnosno tenzione i migrene.

- Razlika između obične glavobolje i migrene je u težini i trajanju simptoma - kaže dr Jeremić. - Migrene mogu da traju duže i imaju ozbiljnije simptome, poput mučnine, osteljivosti na svetlost i zvuke, zamagljen vid, utrnulost ili trnjenje u nogama i rukama. Takođe, migrene se obično javljaju samo na jednoj strani glave, dok obične glavobolje mogu biti difuzne i širiti se na celu glavu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!