KAŠLJETE NOĆU? Ovo su pet najčešćih razloga

I. K.

30. 04. 2023. u 10:50

KAŠALj se smatra prirodnim, zaštitnim mehanizmom disajnih puteva i u tom smislu je poželjan.

КАШЉЕТЕ НОЋУ? Ово су пет најчешћих разлога

Foto Shutterstock

Međutim, činjenica je da se najčešće kašlje usled neke patologije, a naročito je zamarajući i problematičan noćni kašalj. U cilju utvrđivanja uzroka kašlja pulmolozi navode da je najpre potrebno odgovoriti na pitanje da li je kašalj deo i dnevnih simptoma, jer ukoliko se javlja samo noću za to postoje konkretni razlozi.

Ovo su najčešći "krivci" za noćni kašalj:

Astma

Kod osoba sa astmom obično su upaljeni disajni putevi što može da dovede do poteškoća sa disanjem, ali i do kašlja. Kašalj se najčešće pogoršava noću ili rano ujutro. Astmu može da prati stezanje u grudima, ali i otežano disanje. Kako navode iz američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), dve vrste lekova mogu da leče astmu: lekovi za brzo ublažavanje simptoma i lekovi koji se svakodnevno uzimaju da bi se napadi astme držali pod kontrolom.

Refluks kiseline

Gastroezofagealna refluksna bolest ili GERB je posledica vraćanja želudačnog sadržaja u jednjak. Najčešći simptom je gorušica koja se oseća poput žarenja ispod grudne kosti i u grlu. Osim gorušice tu se pojavljuje i neprijatno vraćanje želudačnog sadržaja u grlo, teško gutanje, promuklost i kašalj.Ako kašljete samo noću, refluks kiseline bi mogao da bude krivac za kašalj, budući da želudačna kiselina može da se pojača kada noću legnete da spavate. GERB se leči lekovima, promenama načina života ili operacijom. Osim toga, savetuje se da se poslednji obrok pojede tri do četiri sata pre spavanja.

Foto: P. Mitić

Hronično opstruktivna bolest pluća

Hronično opstruktivna bolest pluća (HOPB) uključuje hronični bronhitis i emfizem. Osobe koje pate od ove bolesti mogu da imaju naporan kašalj uz koji se proizvodi puno sluzi. Smatra se da je glavni uzrok HOPB pušenje, i da oni koji boluju od HOPB mogu da iskuse i neke druge simptome osim kašlja, poput kratkoće daha, otežanog disanja i stezanja u grudima.

Upala pluća

Upala pluća je infekcija koja se javlja u plućima, a može da izazove kašalj sa flegmom, temperaturom, groznicu, poteškoće sa disanjem i bol u grudima tokom kašljanja ili dubokog udisanja.

Foto: Shutterstock

Slivanje

Postnazalni drip, odnosno slivanje sluzi takođe je poznat kao sindrom kašlja gornjih disajnih putava, jedan je od najčešćih uzroka hroničnog kašlja. Prouzrokuje ga sluz koja curi niz zadnji zid grla (najčešće zbog alergije ili prehlade), koja golica nervne završetke, izazivajući kašalj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)