POMOĆ STARIJIMA I LJUDIMA SKLONIM POVREDAMA: "Pametne čarape" štite od pada

I. K.

06. 04. 2023. u 12:30

DIZAJNIRANE da upozore starije ljude i njihove negovatelje na rizik od pada, stručnjaci za elektronski tekstil sa Notingam Trent Univerziteta osmislili su "pametne čarape".

ПОМОЋ СТАРИЈИМА И ЉУДИМА СКЛОНИМ ПОВРЕДАМА: Паметне чарапе штите од пада

Foto Shutterstock

Reč je o prototipu čarapa, koji detektuje bliske padove sa više od 94 odsto preciznosti. Negovatelji i profesionalno osoblje naime dobija informaciju na osnovu koje mogu da preduzmu mere kako bi se sprečio stvarni pad.

"Pametne čarape" imaju mali senzor pokreta ugrađen u skočni zglob, koji može da se poveže sa mobilnim telefonom, na primer. Elektronsko kolo u "pametnoj čarapi" je toliko sićušno da osoba koja nosi čarape ne može da ga osetiti, a senzor pokreta je inkapsuliran u smolu tako da čarape mogu da se peru kao običan komad odeće. Algoritam čarapa može da obradi podatke i uoči bilo koje neobično kretanje, ali da pravi razliku između pada ili potencijalnog pada. Cilj kreatora "pametnih čarapa" je da kada čarapa detektuje stvarni pad, tehnologija u tom trenutku alarmira određena lica, na primer, službu Hitne pomoći, kako bi se preduzele mere za spasavanje života, ako je potrebno.

Potencijalni padovi, koji se dešavaju usled okliznuća, nestabilnosti skočnog zgloba ili zbog posrtanja, mogu da budu indikator ozbiljnjijih padova, a istraživanja pokazuju da te "najave" i te kako mogu da pomognu kliničarima da procene rizik od pada kod starijih osoba.

- Padovi mogu da budu razorni za život i zdravlje starijih ljudi. A sa porastom starenja globalnog stanovništva, padovi će samo nastaviti da imaju značajan uticaj na starije, uzrokujući gubitak samopouzdanja, na primer. Procenjuje se da se samo trećina starijih ljudi vraća samostalnom životu nakon preloma kuka, na primer, što je uobičajena povreda koja se javlja nakon pada. Dakle, mogućnost otkrivanja potencijalnog pada omogućiće starijim ljudima i njihovim negovateljima da preduzmu akciju pre nego što se dogodi pad, koji bi mogao da im promeni život - objasnio je dr Teodore Huges Riley iz Grupe za istraživanje naprednog tekstila na Notingam Univerzitetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024