POSLE KORONE ČEŠĆI NAPADI BUBREGA: Upozorenje lekara - Ne uzimajte kalcijum i vitamin D na svoju ruku

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

27. 03. 2023. u 18:50

VREME pandemije, koja još zvanično nije ukinuta, iznedrilo je značaj vitamina D u sprečavanju zaražavanja kovidom.

ПОСЛЕ КОРОНЕ ЧЕШЋИ НАПАДИ БУБРЕГА: Упозорење лекара - Не узимајте калцијум и витамин Д на своју руку

Foto: Free Images Pixabay

Inače, ovaj vitmin se već duži niz godina nalazi u fokusu, jer značajno utiče na imunološki kapacitet organizma, a Srbija važi za podneblje gde je on hronično u nedostatku. Zbog toga ga ljudi sve masovnije piju. Ali, problem je što to čine na svoju ruku i bez stručne kontrole. U intervjuu za "Novosti" dr Petar Đurić, nefrolog Kliničko-bolničkog centra Zvezdara, kaže da u poslednje tri godine češće viđa "napade bubrega" i kamence u bubrezima nego što je to bilo pre pandemije:

- Sasvim je sigurno, iako na prvi pogled tako ne deluje, da je masovna primena svih mogućih suplemenata tome doprinela. Pre svega, vitamina D i kalcijuma, jer sasvim je realno očekivati da njihova samoinicijativna primena može da dovede do veće učestalosti javljanja nefrolitijaze (kamena u bubregu).

* Zašto je to realno očekivati?

- Ono što se sa sigurnošću može reći i šta su pojedine studije ispitivale, jeste da kod žena u menopauzi koje su uzimale preparate kalcijuma i vitamin D, nije pronađena veća učestalost nefrolotijaze. Ali, ovde govorimo o kontrolisanom lečenju jednog oboljenja i ti bolesnici su bili pod stalnim nadzorom lekara, dobijali su tačno onu količinu kako kalcijuma tako i vitamina D koja im je nedostajala, te se ne može napraviti anologija sa opštom populacijom. Ispitivanja na opštoj populaciji, po mojim saznanjima, nisu rađena, a sasvim je realno očekivati da bi samoinicijativna primena suplemenata kalcijuma, kao i uzimanje preparata vitamin D, mogla dovesti do veće učestalosti javljanja nefrolitijaze.

* Kako ovi suplementi dovode do pojave kamena?

- Navedeni kalcijumski suplementi sasvim sigurno povećavaju količinu kalcijuma u urinu i samim tim raste rizik za nastanak nefrolitijaze, dok vitamin D povećava aposrpciju kalcijuma u samim crevima. Takođe, problem sa vitaminom D jeste taj što je u pitanju liposolubilni vitamin, što znači da se deponuje u organizmu i da može nastati hipervitaminoza sa svojim posledicama. Mišljenja sam, iako nema sigurnih dokaza, da treba vrlo oprezno koristiti navedene suplemente i to isključivo uz savet onih lekara koji se ili bave lečenjem komplikacija njihove primene (nefrolozi), ili onih koji ih primenjuju svakodnevno u jasnim indikacijama (reumatolozi, endokrinolozi).

Foto: Zoran Jovanovic

dr Petar Đurić

* Mogu li kalkuloze u bubrezima i urinarnom traktu da daju simptome pre nego što dođe do napada?

- Dok god kalkulusi rastu na površini bubrežne papile (delovi bubrega) ili u unutrašnjosti sabirnog sistema, oni ne daju simptome. Kao takvi najčešće se slučajno otkriju u ispitivanju drugih organa ili bolesti, ili pri ispitivanju prisustva krvi u mokraći. Najčešće se ipak kalkulusi oslobode i uđu u mokraćovod koji povezuje bubreg i bešiku, ili zapuše prelaz od bubrega ka mokraćovodu i pritom uzrokuju najčešće bol i zastoj u oticanju mokraće. Kamenci manji od 0,5 santimetara u prečniku spontano prođu mokraćovod. Sam prolazak kalkulusa kroz mokraćovod ne moraju da prate simptomi, ali se najčešće javlja jak bol (bubrežna kolika) i krvarenje. Interesantno je da veliki kalkulusi, takozvani koraliformni kalkulusi, koji mogu ispuniti čitav pijelon bubrega, mogu biti potpuno asimptomatski i da s vremenom dovode do slabljenja funkcije bubrega.

* Kako se dijagnostikuje postojanje peska i kamena u bubrezima?

- U dijagnostici kamena u bubrezima i urinarnom traktu treba uraditi detaljnu ličnu i porodičnu anamnezu, zatim ciljane biohemijske analize i pregled urina, i svakako vizuealizaciju kamena nekim od radioloških metoda. Od radiološkim metoda najviše nam koristi ultrazvuk, potom rendgen abdomena, koji je značajan za one kalkuluse koji sadrže kalcijum. Svakako najosetljivija metoda u dijagnostici je kompjuterizovana tomografija (skener), koja može videti i nekalcijumske kalkuluse, ali za nju je potrebna nešto veća doza zračenja.

HERBALNA NEFROPATIJA

* Preporučuju li se čajevi protiv kamena u bubrezima?

- To je teško reći, jer u praksi imamo stotine bubrežnih bolesti i sve se leče na različite načine, tako da neka pojedinačna biljka sasvim sigurno ne može lečiti dijametralno različite bolesti, a nažalost može mnogo štete da napravi. Tako imamo i jedan jasan entitet u medicine koji se naziva herbalna nefropatija, gde dolazi do otkazivanja rada bubrega usled konzumiranja jedne biljke. S druge strane, podvukao bih i činjenicu da se određene biljke mogu koristiti u lečenju više vrsta bolesti, ali to mora biti u dogovoru sa lekarom.

* Da li pesak može da dovede do "napada bubrega"?

- Kalkulusi manji od pet milimetara ne daju odjek na ultrazvuku i ne može se sa sigurnošću tvrditi da ta osoba ima kalkulus, jer isti izgled daju i kalcifikacije krvnih sudova u bubregu. Nekad se u svakodnevnoj praksi koristi izraz "mikrolitijaza", koji je sasvim sigurno neispravan. Ali to što sa sigurnošću nismo nekad potvrdili prisustvo kalkulusa, jer su mali za detekciju, ne znači da ta osoba nema kalkulus i da neće dobiti koliku. Nekad se pokrene kalkulus od samo dva do tri milimetra i može da izazove iste tegobe i koliku kao i kad su veći kalkulusi u pitanju.

* Da li "tvrda" voda dodatno doprinosi stvaranju kamena?

- Od toga kakva je voda, "tvrda" ili "meka", i kakav je uticaj "tvrde" vode na stvaranje kamena u bubregu, mnogo je značajnije da se unosi dovoljna količina vode, jer nije bitan kvalitet, već kvantitet vode. Dakle, bitno je da se unosi.

BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a