KADA SE PROVERAVA KOAGULACIJA KRVI? Zbog prevencije formiranja tromba potrebne su česte kontrole

I. K.

28. 11. 2022. u 10:50

TERAPIJA lekovima protiv zgrušavanja krvi, odnosno formiranja tromba zahteva česte kontrole.

КАДА СЕ ПРОВЕРАВА КОАГУЛАЦИЈА КРВИ? Због превенције формирања тромба потребне су честе контроле

Foto: Shutterstock

Laboratorijska analiza koju bi ovi pacijenti trebalo redovno da rade je određivanje protrombinskog vremena, koje se izražava u INR jedinicama. Protrombinsko vreme pokazuje kojom brzinom se krv zgrušava.

Doktor Ana Jeremić, specijalista opšte prakse, kaže da će u zavisnosti od razloga uvođenja i izbora antikaogulanasa, lekar da uputi pacijenta koliko često je potrebno meriti INR:

- Najčešće to bude sedam dana nakon uvođenja antikoagulantne terapije i potom na svakih sedam dana radi postizanja željenog terapijskog opsega. Pri tome, terapijski opseg nije za sve isti, ali najčešće je ciljana vrednost INR između dva i tri. Nakon toga krv se može vaditi jedan do dva puta mesečno, uz dogovor sa lekarom.

U zavisnosti od tipa antikoagulantne terapije kao i razloga zašto se uvodi zavisi i da li je potrebno da se rade dodatne pretrage krvi.

- Postoje novije generacije antikoagulanasa koji deluju selektivno na trombin (ksimelagatran,  dabigatran eteksilat) ili na faktor koagulacije Xa (rivaroksaban, apiksaban, edoksaban) - kaže naša sagovornica. - Za razliku od standardnih antikoagulanasa, ovi imaju brz početak dejstva i relativno veliku terapijsku širinu, pa ne zahtevaju laboratorijsku kontrolu, i retko stupaju u interakcije sa hranom i lekovima. Njihova mana je što su vrlo skupi i nisu na listi lekova o trošku Fonda.

Doktorka Jeremić kaže da ovi pacijenti rutinske analize kao što su krvna slika i biohemija mogu da rade jednom u pola godine ako ima potrebe za određenim praćenjem izvesnih patoloških vrednosti, ili jednom u godinu dana radi provere opšteg stanja organizma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni