ŠTA VAM SIGNALIZIRA TELESNI SAT? Od 23 do jedan ujutro "budi se" žučna kesa, jetra najaktivnija od jedan do tri časa

V. N.

19. 11. 2022. u 10:50

ISKUSTVA tradicionalne kineske medicine, koju i naš zdravstveni sistem prepoznaje kao alternativu konvencionalnom lečenju, pokazuju da, ukoliko se neprekidno budite otprilike u isto vreme svake noći, znači da vam organizam šalje signal o narušenom zdravlju.

ШТА ВАМ СИГНАЛИЗИРА ТЕЛЕСНИ САТ? Од 23 до један ујутро буди се жучна кеса, јетра најактивнија од један до три часа

Foto: Shutterstock

Prema učenju tradicionalne medicine, svaki organ u ljudskom telu povezan je za određenim dobom dana. Ovu filozofiju drevni Kinezi nazivaju "telesni sat" i smatraju da njegovo funkcionisanje u značajnoj meri ukazuje na zdravstveno stanje organizma.

Ako u određeno vreme ne možete da zaspite bez obzira na to koliko ste umorni, ili se uvek tokom noći budite u isto vreme, time vam telo nešto poručuje:

Od 21 do 23 sata

Kada bez obzira na to koliko ste umorni ne možete da zaspite pre 23 časa, znači da imate problema sa stresom i narušenim raspoloženjem. Naime, prema shvatanjima drevnih Kineza, period između 21 i 23 sata povezan je sa endokrinim i limfnim sistemom. Disbalans hormona doprinosi osećaju depresije, a slab protok limfe vodi u slab imunitet i sklonost ka upalama. Takođe, usled ovog poremećaja može da bude izražen osećaj krivice i da dođe do disfunkcije štitaste žlezde.

Od 23 sata do 1 ujutro

Ovo doba noći je odgovorno za žučnu kesu. Narušen rad ovog organa dovodi do osećaja nesigurnosti, loše procene, poteškoća u donošenju odluka, sramežljivosti, bojažljivosti i na kraju do visokog holesterola. U ovom slučaju savet je da se izbegava unos nezdravih pića i transmasti.

Od 1 do 3 sata ujutro

U ovom razdoblju jetra je najaktivnija. Pokušava da detoksikuje telo i obradi emocije nakupljene tokom prethodnog dana. Ako se stalno budite u ovo vreme, možda imate previše loših navika, uključujući konzumiranje alkohola i masne hrane.

Foto: Shutterstock

Od 3 do 5 sati ujutro

Ukoliko se redovno budite u ovo doba noći, to je znak da vaša pluća ne funkcionišu kako bi trebalo. To po pravilu ne znači da je narušeno njihovo fizičko zdravlje, jer ponekad uzrok problema sa disanjem može da bude psihološke prirode. Ovaj problem trebalo bi pokušati prevazići vežbama disanja ili, ako nema poboljšanja, potražiti pomoć psihologa.

Od 5 do 7 sati ujutro

Rano jutro je vreme aktivnosti debelog creva. U slučaju da se uvek budite u ovo vreme, bez obzira na umor, postoji verovatnoća da je telo puno toksina. Da biste prevazišli ovaj problem, usvojite navike koje će da vam omoguće redovnije i lakše pražnjenje crevnog sadržaja i tražite pregled koloproktologa.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna