NAJNOVIJA ISTRAŽIVANJA: Glavobolja sad najdominantniji simptom kovida

V. N.

16. 11. 2022. u 10:50

NA POČETKU pandemije virusa korona simptomi na koje je trebalo obratiti pažnju bili su gubitak čula ukusa i mirisa, kao i otežano disanje i groznica.

НАЈНОВИЈА ИСТРАЖИВАЊА: Главобоља сад најдоминантнији симптом ковида

Foto: Shutterstock

Od tada, tipična obeležja kovida su se promenila. Najčešće prijavljivani simptomi kovida u poslednjih nekoliko sedmica su potpuno drugačiji i zavise od toga da li su zaraženi vakcinisani ili ne, pokazalo je istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji, a na osnovu aplikacije Covid Symptoms Tracker, gde pacijenti sami prijavljuju svoja iskustva.

Četiri od pet glavnih simptoma kovida bili su isti za one koji su primili dve doze cepiva, jednu ili nisu imunizovani uopšte. Ti su simptomi bili glavobolja, uporan kašalj, bol u grlu i curenje nosa. Međutim, glavni simptomi razlikovali su se u rangiranju za svaki navedeni vakcinalni status.

Za one koji su primili dve doze vakcine protiv kovida, začepljen nos bio je dominantan pokazatelj infekcije. Drugi simptomi su bol u grlu, curenje nosa, uporan kašalj i glavobolja.

U grupi pacijenata koji su samo primili jednu dozu cepiva protiv korone, prvi simptom zaraze bio je glavobolja, zatim curenje nosa, bol u grlu, kijanje i uporan kašalj.

Oni koji nisu primili nijednu dozu vakcine, zaraza kovidom se manifestovala glavoboljom, bolom u grlu, curenjem nosa, groznicom i upornim kašljem.

Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), postoje i mnogi drugi simptomi kovida, a među njima su i umor, mučnina, bolovi u telu i još mnogo toga.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri