ZBOG IŠČAŠENOG RAMENA SAMO KOD ORTOPEDA: Nestručno lečenje povreda može dovesti do operacije

V. N.

13. 08. 2022. u 09:50

LUKSACIJA ili iščašenje ramena je veoma česta povreda, posebno u fizički aktivnoj populaciji.

ЗБОГ ИШЧАШЕНОГ РАМЕНА САМО КОД ОРТОПЕДА: Нестручно лечење повреда може довести до операције

Foto: Free Images Pixabay

Prema rečima dr Nemanje Slavkovića, ortopeda, nastaje kao posledica delovanja indirektne sile kojom se prenaprežu, a potom i prekidaju mekotkivne strukture koje su najvažnije za odražavane stabilnosti zgloba ramena.

 Pacijenti sa ovom povredom zahtevaju repoziciju, tj. "vraćanje" iščašenog zgloba što se može bezbedno i adekvatno izvršiti isključivo nakon učinjene kliničke i radiografske dijagnostike i uz propratnu analgeziju. Iako je repoziciju ovog zgloba u određenim okolnostima moguće izvršiti i van medicinske ustanove, nikako se ne savetuje, zbog mogućih komplikacija tog manevra, da ga izvodi nestručna osoba- kaže dr Slavković.

Nakon repozicije zglob se imobilše, a posle završenog perioda imobilizacije sprovodi se fizikalna terapija kojom se povećava obim pokreta u zglobu i ojačava regionalna muskulatura.

Foto: V. Danilov

Dr Nemanja Slavković

- Ukoliko dođe do ponovnog iščašenja ramena može se razmatrati i operativno lečenje, posebno ukoliko se radi o mlađim osobama ili osobama kojima je funkcija ramena od neprocenjivog značaja za profesionalne aktivnosti koje obavljaju - objašnjava dr Slavković. - U veoma retkim slučajevima, operativno se može lečiti i prvo iščašenje zgloba ramena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati