ZBOG IŠČAŠENOG RAMENA SAMO KOD ORTOPEDA: Nestručno lečenje povreda može dovesti do operacije

V. N.

13. 08. 2022. u 09:50

LUKSACIJA ili iščašenje ramena je veoma česta povreda, posebno u fizički aktivnoj populaciji.

ЗБОГ ИШЧАШЕНОГ РАМЕНА САМО КОД ОРТОПЕДА: Нестручно лечење повреда може довести до операције

Foto: Free Images Pixabay

Prema rečima dr Nemanje Slavkovića, ortopeda, nastaje kao posledica delovanja indirektne sile kojom se prenaprežu, a potom i prekidaju mekotkivne strukture koje su najvažnije za odražavane stabilnosti zgloba ramena.

 Pacijenti sa ovom povredom zahtevaju repoziciju, tj. "vraćanje" iščašenog zgloba što se može bezbedno i adekvatno izvršiti isključivo nakon učinjene kliničke i radiografske dijagnostike i uz propratnu analgeziju. Iako je repoziciju ovog zgloba u određenim okolnostima moguće izvršiti i van medicinske ustanove, nikako se ne savetuje, zbog mogućih komplikacija tog manevra, da ga izvodi nestručna osoba- kaže dr Slavković.

Nakon repozicije zglob se imobilše, a posle završenog perioda imobilizacije sprovodi se fizikalna terapija kojom se povećava obim pokreta u zglobu i ojačava regionalna muskulatura.

Foto: V. Danilov

Dr Nemanja Slavković

- Ukoliko dođe do ponovnog iščašenja ramena može se razmatrati i operativno lečenje, posebno ukoliko se radi o mlađim osobama ili osobama kojima je funkcija ramena od neprocenjivog značaja za profesionalne aktivnosti koje obavljaju - objašnjava dr Slavković. - U veoma retkim slučajevima, operativno se može lečiti i prvo iščašenje zgloba ramena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ŠTA ĆE REĆI RUSI? Skandalozno izvinjenje reprezentativca Albanije koji je prostački vređao Srbiju