SAVET ZA REUMATIČARE: Više povrća da uminu bolovi (JELOVNIK)
STARENjEM degenerativne promene na zglobovima postaju sve veće, a samim tim i reumatski bolovi postaju sve jači. Osim standardne medicinske terapije, u lečenju reume bitnu ulogu ima i ishrana.
Foto: Shutterstock
Reumatičarima se savetuje ishrana sa obiljem povrća, mnogo vode, nezaslađenih biljnih čajeva i prirodnih voćnih sokova. Primera radi, sok od paradajza bogat je mineralima potrebnim kostima i hrskavici, a mogu da pomognu i sok od šargarepe, naročito sok isceđen iz svežeg krompira.
Preporuka je da se uzimaju i namirnice koje sadrže sumpor, jer je on potreban za regeneraciju i oporavak kostiju, hrskavice i vezivnog tkiva. Namirnice bogate sumporom su beli i crni luk, špargla, riba, živinsko meso, jaja, senf ... Pomaže i hrana bogata amino-kiselinom histidinom, uključujući pirinač i ovas.
Najvažnija žitarica za reumatičare je heljda. Ona sadrži rutin i askorutin, supstance koje deluju lekovito na mnoga oboljenja, od infektivnih bolesti, preko ateroskleroze do artritisa. Oboleli od reume trebalo bi da izbegavju beli šećer, belo brašno, previše soli, konzervisanu hranu, alkohol i gazirana pića.
Foto Shutterstock
Za umanjenje bola usled reume važno je i održavanje idealne telesne težine, radi što manjeg opterećenje zglobova nogu i ruku. Svaki suvišni kilogram telesne težine za koleno predstavlja opterećenje od 10 kg.
Evo primera antireumatskog jelovnika:
Ponedeljak:
Doručak: pita od heljde sa sokom od paradajza, svežeg ili kuvanog Foto Shutterstock
Užina: maline
Ručak: ćuretina dinstana u luku i salata od šargarepe i kupusa
Večera: sveža paprika punjena mladim sirom i piletina na žaru, kriška hleba
Utorak:
Doručak: dva kuvana jaja, hleb i sok od šargarepe Foto Shutterstock
Užina: kupine
Ručak: sočivo sa mesom po izboru i kupus salata sa krastavcem
Večera: porcija integralnog pirinča sa pečurkama i šopska salata
Sreda:
Foto Shutterstock
Doručak: pita od heljde sa sokom od krompira
Užina: veća nektarina
Ručak: riba na žaru sa porcijom pirinča
Večera: ovsene pahuljice sa jogurtom i malo jezgrastog voća
Četvrtak:
Doručak: ovsene pahuljice sa kiselim mlekom i malinama, zaslađeno medom Foto Shutterstock
Užina: lubenica
Ručak: špargla sa piletinom, hleb
Večera: dva barena jaja i sok od šargarepe, parče mladog sira
Petak:
Doručak: integralni hleb sa senfom i šunkom po izboru, sok od paradajza Foto: Free Images Pixabay
Užina: dinja
Ručak: musaka od tikvica sa junećim mesom
Večera: pita od heljde sa salatom po izboru
NEVEROVATNO OTKRIĆE U RUMUNIJI: Koristila kamen kao držač za vrata, ispostavilo se da vredi milion evra
KAŽU da je nečije smeće nečije blago, ali komad „kamena“ koji je decenijama držao vrata otvorenim predstavlja blago po gotovo svačijim standardima.
09. 12. 2025. u 16:57
NOVO REŠENjE ZA UKRAJINU: Evropa pravi plan u slučaju da se SAD povuku iz konflikta
EVROPSKE diplomate pripremaju scenario podrške Ukrajini u slučaju povlačenja SAD iz konflikta, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore.
07. 12. 2025. u 13:19
Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića
DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.
07. 12. 2025. u 11:41
Komentari (0)