SAVET ZA DOJILJE: Ako već morate da pušite, podoj tri sata posle cigarete

Du. K.

10. 08. 2022. u 09:50

PORED hranljivih materija, vode i antitela, majčino meko poboljšava imunitet bebe, smanjuje šansu za nastanak alergija, astme, raznih infekcija i šećerne bolesti u kasnijem životnom dobu.

САВЕТ ЗА ДОЈИЉЕ: Ако већ морате да пушите, подој три сата после цигарете

Foto: Shutterstock

U cilju podizanja svesti o značaju i prednostima dojenja, svake godine u period od 1. do 7. avgusta obeležava se Svetska nedelja dojenja. Zaštita, promocija i podrška dojenju jeste cilj kampanje koje Svetska alijansa za podršku dojenja (World Alliance for Breastfeeding Action - WABA) sprovodi svake godine, prve nedelje avgusta, na različite teme. Majčino mleko je potreba svakog deteta do navršene druge godine života, a posebna pažnja usmerena je na njegov sastav i količinu. Zato je edukacija dojilja o zdravim životnim navikama u ovom periodu od posebnog značaja.

- Alkohol, nikotin i kofein su supstance čija je upotreba široko zastupljena u svim slojevima savremenog društva. To su supstance koje izazivaju zavisnost, zbog čega je od izuzetnog značaja uloga zdravstvenog radnika u pružanju saveta i edukaciji. Period trudnoće, rađanja deteta i dojenje mogu da posluže kao dobar motiv da se prekine sa njihovom primenom - ističe Bojana Letić, magistar farmacije iz Farmaceutske komore Srbije.

Alkohol smanjuje proizvodnju mleka i refleks oslobađanja mleka. Brzo prolazi u mleko, pa se kao posledica kod dojenog deteta javljaju pospanost, kratak san, uznemirenost i slabije sisanje. Najopasniji je unos veće količine alkohola u kratkom vremenskom intervalu. Kod dece su prijavljeni slučajevima dubokog sna, hrkanja, neosetljivosti na bol, slabog pulsa. Iako u narodu "stariji" neretko dobronamerno dojiljama savetuju da popiju čašu piva, kako bi se pojačalo stvaranje mleka, nema dokaza da bilo koje alkoholno piće pospešuje dojenje.

MAMA FRENDLI APOTEKA

Sa ciljem podrške dojenju, u apotekama širom Srbije od marta 2022., sprovodi se i projekat Saveza farmaceutskih udruženja Srbije "Mama frendli apoteka - za bezbednu primenu lekova u toku dojenja - Vaš farmaceut". Cilj projekta je da se dojiljama pruži podrška za bezbednu primenu lekova, odnosno da nastave sa dojenjem uz optimalnu primenu leka koji je bezbedan i za majku i za odojče. Projekat su podržali Ministarstvo zdravlja, Republička stručna komisija za dojenje, Udruženja pedijatara Srbije, UNICEF i grad Kragujevac.

- Najbezbednije je ne konzumirati alkohol. U izuzetnim situacijama, podoj odložiti dva sata nakon konzumiranja jednog standarnog pića, za čiju eliminaciju je potrebno dva sata, dok je za eliminaciju dva standardna pića potrebno četiri sata. Unos ne treba da bude veći od dva standardna pića dnevno i ne više od sedam standardnih pića sedmično. Tokom hroničnog unosa alkohola savetuje se prekid dojenja. Standardna mera za piće je čašica žestokog pića (0,3 dl), pola čaše vina (1 dl) ili jedna čaša piva (2 dl) - objašnjava Letić.

Kada je u pitanju dim cigarete, on sadrži više od 400 hemikalija, cijanida, olovo i čak 60 sastojaka koji izazivaju rak. Ugljen-monoksid iz dima se 200 puta brže vezuje za hemoglobin u odnosu na kiseonik, tako da vrlo brzo toksini iz duvana dospevaju u krvotok, a potom u mleko kojim se dete hrani.

- Nikotin menja ukus mleka i smanjuje njegova zaštitna svojstva, smanjuje stvaranje mleka i skraćuje period dojenja. Dokazano je da duvanski dim kod dojilja pušača smanjuje prelaz joda u mleko, što za posledicu može imati oštećenje mozga deteta i usporen mentali rast i razvoj. Najbezbednije je prestati sa pušenjem. Ukoliko to nije moguće, smanjiti maksimalno broj cigareta u toku dana. Između konzumiranja cigareta i podoja napraviti razmak od bar dva do tri sata. Takođe, treba razmotriti i upotrebu suplemenata za dojilje na bazi joda - savetuje Letić.

Foto: Privatna arhiva

Što se tiče kofeina, njega ima u kafi, crnom i zelenom čaju, energetskim pićima, ali i nekim lekovima koji se mogu dobiti bez recepta,

- S obzirom na to da kofein prolazi u majčino mleko, unos većih količina pića sa kofeinom kod dojenog deteta može izazvati nervozu, slabiji apetit, grčeve, poremećaj spavanja, anemiju. Dojilja bi trebalo da izbegava kafu i energetska pića, naročito prvih mesec dana nakon porođaja i naročito ako je beba prevremeno rođena. Ukoliko se dojilja i odluči da piju kafu, najbolje je popiti je nakon podoja. Ne preporučuje se unos veći od 200 mg kofeina dnevno, odnosno ne više od dve do tri šoljice domaće kuvane kafe, četiri kratka espresa, dva dupla espresa ili tri šolje čaja - naglašava Letićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

SNAŽNO POJAČANJE ZA VOJSKU SRBIJE: Stigli helikopteri sa Kipra; Vučić najavio - Šest Mi-35P biće modernizovano do januara (FOTO)

SNAŽNO POJAČANjE ZA VOJSKU SRBIJE: Stigli helikopteri sa Kipra; Vučić najavio - Šest Mi-35P biće modernizovano do januara (FOTO)

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić istakao je juče, na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, da su novonabavljena sredstva naoružanja i vojne opreme ogromno pojačanje za Vojsku Srbije i najavio da će šest borbenih helikoptera Mi-35P biti modernizovano i upotrebljivo već krajem januara 2024. godine.

24. 11. 2023. u 08:20

Komentari (0)

ZABRANITI ONE SA TRI PRSTA Selma ponovo šokira svojim rečima: Nikada neću dobiti zabranu