DOJENA DECA, MANJI RIZIK OD ASTME: Istraživanje potvrdilo vezu majčinog mleka i imuniteta najmlađih

V. N.

14. 06. 2022. u 09:50

ISTRAŽIVANjE američkih naučnika Univerziteta u Tenesiju ukazuje na manji rizik za astmu kod dece koja su bila isključivo dojena.

ДОЈЕНА ДЕЦА, МАЊИ РИЗИК ОД АСТМЕ: Истраживање потврдило везу мајчиног млека и имунитета најмлађих

Foto Shutterstock

Rizik je bio najmanji kod dece koja su bila isključivo dojena u najdužem razdoblju, piše stručni časopis o alergijama, astmi i imunologiji. Američka akademija pedijatrije preporučuje da se deca isključivo doje u prvih šest meseci života. Ranije studije su već pokazale kako dojenje ima izrazito pozitivan učinak na razvoj imunog sistema.

Novi nalazi se zasnivaju na analizi podataka prikupljenih od oko 2.000 majki i njihove dece, koja su praćena do šeste godine. Ona koja su najduže dojena su imala prosečno 48 odsto manji rizik da obole od astme.

BONUS VIDEO - Vežbe za ramena: Oslobodite se napetosti nakon dugotrajnog sedenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RADIMO ZAJEDNO U VOJSCI KOJA SE ZOVE ODBRANA ORGANIZMA: Infekcije kod imunosuprimiranih osoba - prepoznavanje, dijagnostika i lečenje