UPOZORENJE ZA SVE KOJI SU PRELEŽALI KORONU: Kovid povećava rizik od nekih bolesti i do 80 odsto!

Novosti online

20. 07. 2022. u 19:42

SVAKO ko je preležao kovid ima drugačija iskustva sa ovom bolešću. Simptomi su brojni, od blagih do težih, baš kao što variraju i kliničke slike.

УПОЗОРЕЊЕ ЗА СВЕ КОЈИ СУ ПРЕЛЕЖАЛИ КОРОНУ: Ковид повећава ризик од неких болести и до 80 одсто!

Foto: Novosti arhiva

Kako se čini, i posledice koje korona virus ostavlja na organizam mogu da budu različite, ali studija je pokazala da se jedna posebno izdvaja kao najčešća.

Naučnici nakon stdije koju su sproveli na Kraljevskom koledžu u Londonu upozoravaju da kovid pacijenti imaju 80 odsto veći rizik obolevanja od dijabetesa! Pored toga, kod njih raste i rizik od poremećaja u radu srca, kao i stvaranja krvnih ugrušaka u plućima.

Dobra vest je, međutim, da se povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti vraća u normalu oko sedam nedelja nakon pozitivnog testa na koronu. Povećan rizik od dijabetesa, doduše, traje nešto duže – oko šest meseci nakon infekcije.

"Ovo je važno da bi lekari bili svesni potencijalnog povećanog rizika kod svojih pacijenata i načina na koje mogu da smanje rizik od dijabetesa u prva tri meseca nakon infekcije, kroz ishranu i fizičku aktivnost", kaže dr Ema Rezel-Pots sa Kraljevskog koledža gde je sprovedena studija.

Doktorka ipak ističe da možda i još neki faktori pored kovida doprinose povećanom riziku od dijabetesa jer su pacijenti u njihovoj studiji uglavnom imali višak kilograma ili neka medicinska stanja koja dodatno povećavaju štetu koju korona nanosi organizmu.

Svakako, stručnjaci su saglasni da treba biti oprezan na bilo kakve naznake dijabetesa ili kardiovaskularnih bolesti nakon korone.

BONUS VIDEO - POSLEDNjE ŠTO VIDE LjUDI KOJI UMRU OD KORONE: Doktor iz kovid bolnice objavio snimak upozorenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)