BOL POSLE NOĆNOG ODMORA: Jutanja ukočenost može biti znak i ozbiljnih degenerativnih bolesti

V. N.

08. 07. 2022. u 10:50

NIJE prijatno kada se, posle osam sati spavanja, ne budite odmorni, nego jedva ustajete iz kreveta i imate osećaj da vas boli skoro svaka koska u telu.

БОЛ ПОСЛЕ НОЋНОГ ОДМОРА: Јутања укоченост може бити знак и озбиљних дегенеративних болести

Foto: Jutjub printskrin

Jutarnji bolovi najčešće se povezuju sa degenerativnim bolestima zglobova, odnosno, trošenjem hrskavice i okoštavanjem zglobova. Direktni krivci za to su blage upale sluzokože koja oblaže unutrašnjost zgloba, kao i upala okolnih mekih tkiva, to jest, tetiva i ligamenata koji okružuju zglobove.

Jutarnja bol u kostima može biti posledica artroze, koje su hronična degenerativna oboljenja zglobova. Artroze najčešće zahvataju zglobove kolena i kuka, s obzirom na to da ova dva zgloba i trpe najveća opterećenja. Jutarnji bol nekada može biti i posledica reumatoidnog artritisa.

Prema rečima dr Nikole Roganovića, reumatologa, kratkotrajna jutarnja ukočenost u skočnim zglobovima je obično bezazlena.

Dr Nikola Roganović / Foto Ž. Knežević

- Kratkotrajna jutarnja ukočenost može biti vezana za prekomerno opterećenje tokom fizičkih aktivnosti, skorašnju promenu obuće, a kod žena i za dugotrajno nošenje obuće sa visokom štiklom - kaže dr Roganović. - Za razliku od ovoga, dugotrajna jutarnja ukočenost praćena bolom i otokom, najčešće ukazuje na upalu zgloba u sklopu različitih zapaljenskih bolesti zglobova (giht, psorijazni artritis, reumatoidni artritis, spondiloartropatija...) i ova stanja mogu biti veoma ozbiljna. 

BONUS VIDEO - Jednostavne vežbe za jutarnje razgibavanje: Malo vremena za lep početak dana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024