KADA JE VLAGA, TELO TRPI DO 31 STEPEN: Klimatske promene i porast temperature utiču i na ljudski organizam

V. N.

21. 03. 2022. u 09:50

ISTRAŽIVAČI sa američkog univerziteta Pen stejt u novoj studiji su otkrili da je maksimalna temperatura koju čovek može da izdrži u ekstremno vlažnim klimatskim uslovima znatno niža nego što se ranije smatralo, odnosno da iznosi oko 31 stepen Celzijusa za mlade i zdrave ispitanike.

КАДА ЈЕ ВЛАГА, ТЕЛО ТРПИ ДО 31 СТЕПЕН: Климатске промене и пораст температуре утичу и на људски организам

Foto Shutterstock

Zbog klimatskih promena i predviđenog porasta globalne prosečne temperature, ovaj teorijski prag zainteresovao je stručnjake i deo javnosti. Dosadašnje teorije, zasnovane na fiziološkim principima, pretpostavljale su da je ovaj prag negde oko 35 stepeni, ali nedostajali su i empirijski podaci da to potvrde.

Iz tog razloga naučnici sa američkog univerziteta odlučili su da testiraju ovu teoriju. U eksperimentu su učestvovale 24 mlade osobe, starosti od 18 do 34 godina.

Pre eksperimenta, svaki od učesnika je progutao mali radio-telemetrijski uređaj umotan u kapsulu, pomoću kojeg su istraživači mogli da prate temperaturu unutar njihovog organizma.

BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)