ŠEST NETIPIČNIH RAZLOGA UMORA: Ako tromost potraje duže od dve nedelje, proverite zdravlje

V. N.

14. 03. 2022. u 09:48

NA POČETKU proleća, dok se vreme ne stabilizuje, organizam definitivno pati. Neprilagođenost klimatskim uslovima kod najvećeg broja ljudi ispoljava se kao osećaj umora i tromosti. Lekari tvrde da je telu potrebno 15 dana da se prilagodi na proleće, ali - u idealnim uslovima: da vreme bude stabilno, sa postepenim rastom temperature, i bez velikih oscilacija vazdušnog pritiska.

ШЕСТ НЕТИПИЧНИХ РАЗЛОГА УМОРА: Ако тромост потраје дуже од две недеље, проверите здравље

Foto Shutterstock

Međutim, ako osećaj umora potraje duže od dve nedelje, neophodno je da se utvrdi razlog. Zato vam ovom prilikom ukazujemo na nekoliko najčešćih, netipičnih uzroka iscrpljivanja organizma.

1. Poremećaj disanja u snu

Ukoliko ste pospani tokom dana, razlog bi mogao da bude prestanak disanja u snu. U medicini se ovaj poremećaj naziva opstruktivna slipa apnea (OSA). Simptomi su glasno hrkanje, nemiran san, jutarnje glavobolje, depresija, anksioznost, nervoza. Od ovog poremećaja disanja najčešće pate gojazne osobe, pušači i oni koji konzumiraju alkohol. Zdrave životne navike puno mogu da pomognu u lečenju ovog stanja.

Foto: Free Images Pixabay

2. Vežbanje

I previše i premalo vežbanja ima istu posledicu, umor. Slaba fizička aktivnost dovodi do psihofizičkog kolapsa, jer telo nema dovoljno energije i kiseonika. Međutim, ukoliko preterujete sa rekreacijom efekat može da bude isti. U slučaju da previše vežbate telo luči pojačane količine adrenalina, hormona koji kada se stvara preko granice, remeti lučenje ostalih hormona i stvara osećaj iscrpljenosti.

Foto N. Fifić

3. Anemija

Nedostatak gvožđa ogleda se u konstantnom umoru. Najčešći razlog ove vrste anemije je neodgovarajuća ishrana. To praktično znači da bi za izlečenje ovog stanja trebalo da potražite savet nutricioniste. Naravno, tek kada u koordinaciji sa lekarom precizno utvrdite od koje vrste anemije bolujete.

4. Štitna žlezda

Hroničan umor, pospanost, bezvoljnost mogu da budu simptomi oslabljene funkcije štitaste žlezde. Štitasta žlezda preko hormona koje stvara (T3 i T4) utiče na funkcionisanje celog organizma. Da bi se ovi procesi normalno odvijali, neophodna je optimalna količina tiroidnih hormona. Kod oslabljene funkcije štitaste žlezde (hipotireoidizam) smanjena je koncentracija tiroidnih hormona u cirkulaciji, što će vremenom dovesti do pojave manje ili više izraženih simptoma, od kojih je osećaj umora veoma čest.

Foto: Free Images Pixabay

5. Nizak nivo testosterona

Primarni muški seksualni hormon (testosteron) igra važnu ulogu u fizičkom i mentalnom zdravlju, kao i u nivou energije. Kako muškarac stari, nivo testosterona prirodno opada. Niski nivoi mogu uzrokovati bezvoljnost, umor, pa i depresiju. Nizak nivo testosterona kod žena, takođe, može da stvori osećaj umora uz nedostatak libida.

6. Nesanica

Postoji začarani krug koji dolazi sa osećajem velikog umora. Brojni su oni koji su iskusili situaciju da su toliko umorni da ne mogu da zaspe, pa se tako "zaglave" u začaranom krugu umora i nesanice. Utvrđeno je da mnogi koji pate od nesanice, koju ne uzrokuju drugi medicinski ili psihijatrijski problemi, osećaju umor, ali ne i pospanost.

BONUS VIDEO - Jednostavne vežbe za jutarnje razgibavanje: Malo vremena za lep početak dana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)