PAZITE ŠTA JEDETE POSLE OPERACIJE SRCA: Otkrivamo jelovnik koji omogućava brži oporavak (FOTO)

В. Н.

03. 02. 2022. u 13:55

ISHRANA posle operacije na srcu može da bude presudna za oporavak. Dobro odabrane namirnice ubrzavaju oporavak, omogućavaju da rane uspešno zarastu, ali i da se povrate snaga i energija. Idealno bi bilo da vam lekar koji je specijalista za ishranu propiše jelovnik, ali činjenica je i da postoje neka opšta pravila koja bi trebalo slediti.

ПАЗИТЕ ШТА ЈЕДЕТЕ ПОСЛЕ ОПЕРАЦИЈЕ СРЦА: Откривамо јеловник који омогућава бржи опоравак (ФОТО)

Foto Shutterstock

Prvo i osnovno je da se nakon operacije na srcu savetuje ishrana sa niskim sadržajem soli. U suprotnom previše soli dovodi do nakupljanja tečnosti, a posledica je veće opterećenje srca. Ako birajte industrijske namirnice, uzmite one u kojima je sadržaj natrijuma (soli) osam odsto ili manji. Smanjite količinu soli koju koristite prilikom kuvanja i izbegavajte dodavanje soli za stolom. So zamenite svežim ili sušenim biljem, neslanim začinima, limunovim sokom i aromatizovanim sirćetom.

Drugo pravilo je što više svežeg ili smrznutog povrća, a od masnoća koristite isključivo maslinovo ulje. Bitno je da unosite i dovoljno vlakana putem integralnih žitarica i neslanih oraha i semenki.

Treće pravilo je da ne jedete previše mesa, već ako postoji povećana potreba za proteinima da to nadoknadite iz biljnih proteina. Američko udruženje za srce upozorava da previše mesa u ishrani povećava loš holesterol.

Četvrto i vrlo važno pravilo je da ne jedete hranu koja pojačava dejstvo lekova protiv zgrušavanja krvi. S tim u vezi, izbegavajte konzumaciju velike količine hrane ili pića koja je bogata vitaminom K. To su pre svega, kelj, spanać, prokelj, blitva, brokoli, špargla i zeleni čaj, sok od brusnice i bilo koji alkohol.

Foto: Depositphotos

Čajeve i kafu pijte umereno.

Ponedeljak

Doručak: kajgana od dva jaja začinjena biljnim začinima, pržena na maslinovom ulju, 30 g integralnog hleba

Užina: dve mandarine

Ručak: riba na žaru i 200 g barene šargarepe i krompira začinjeno maslinovim uljem i belim lukom,

Večera: salata od sitno iseckanog belog pilećeg mesa sa prazilukom i dijetalnim majonezom

Utorak

Doručak: sendvič od 60 g integralnog hleba sa pečenicom, humusom i svežom paprikom

Užina: pomorandža

Ručak: pileći gulaš i 150 g kupus salate

Večera: pastrmka na žaru sa salatom od cvekle

Foto: Depositphotos

Sreda

Doručak: dva barena jajeta, 60 g hleba i 100 g mladog sira

Užina: grejp

Ručak: integralna testenina sa sosom od šampinjona, začinjeno maslinovim uljem i belim lukom

Večera: salata od kukuruza šećerca, crvenog pasulja i crvenog luka sa tunjevinom, 30 g integralnog hleba

FOTO: Printskrin

Četvrtak

Doručak: mešavina ovsenih, ječmenih i ražanih pahuljica sa kiselim mlekom, tri do četiri suve šljive i pet do šest badema

Užina: 30 g crne čokolade

Ručak: riblja čorba, krompir salata

Večera: makarone sa mladim sirom i jajima

Foto: Depositphotos

Petak

Doručak: palenta sa mladim sirom i prepečenom kašičicom susama

Užina: banana

Ručak: punjene tikvice i salata od barene cvekle začinjena maslinovim uljem i belim lukom

Večera: projara sa ajvarom i šolja kefira

BONUS VIDEO - ONA JE KISELA I VEOMA ZDRAVA: Turšija tokom zime obezbeđuje veliki broj neophodnih materija

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
TA KUĆA JE STVARNO UKLETA Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku

"TA KUĆA JE STVARNO UKLETA" Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku

PRVI rezultati istrage tragedije koja je otkrivena u subotu ujutru u porodičnoj kući u blizini „Slobodine“ raskrsnice u Čačku, govore da je Vladimir Čarapić (47) nožem preklao vrat svojoj majci Mili (72), a potom i svom ocu Neđu (79). Zatim je sebi istim sečivom naneo više uboda po grudima i stomaku, a na kraju je prerezao vene leve ruke i tako na smrt iskrvario.

07. 12. 2025. u 13:36

Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića

Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića

DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.

07. 12. 2025. u 11:41

Komentari (0)

Vaseljenski patrijarh Vartolomej I i predsednik kompanije Tasyapı Emrulah Turanli: Vizija koja povezuje Istanbul i Srbiju