ZASIĆENOST KRVI KISEONIKOM: Doktorka Tatjana Radosavljević otkriva zašto se i kako meri saturacija

V. N.

12. 12. 2021. u 13:13

SATURACIJA predstavlja zasićenost krvi kiseonikom. Može se određivati u arterijskoj krvi u bolničkim uslovima, a doktorka Tatjana Radosavljević, pulmolog otkiva zašto se meri seturacija i kako.

ЗАСИЋЕНОСТ КРВИ КИСЕОНИКОМ: Докторка Татјана Радосављевић открива зашто се и како мери сатурација

Foto Arhiva

 - Saturacija predstavlja zasićenost krvi kiseonikom. Može se određivati u arterijskoj krvi u bolničkim uslovima, kada se uzme krv iz arterije i ubaci u specijalni analizator, koji osim saturacije odredi i tačne vrednosti kiseonika i ugljen-dioksida uz ostale važne parametre: gasne analize.

Ona dodaje:

 - Mnogo jednostavniji način određivanja je pulsnim oskimetrima gde se procenat kiseonika u krvi određuje kada se prst ubaci u aparat. Važno je da prst ne bude mokar ili hladan, a na displeju se pokazuju vrednosti saturacije i frekvenca pulsa. Normalna saturacija je sve preko 95 procenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)