PRITISAK NA NERV KAO STRUJNI UDAR: Doktor LJubica Vojvodić, neurolog, o trigeminalnoj neuralgiji, jednoj od najčešćih patologija nerava glave

I. Kovačić

08. 12. 2021. u 10:11

IZNENADNA pojava bola na jednoj polovini lica, koju oni koji su imali takvo iskustvo najčešće opisuju kao "strujni udar", ukazuje na oboljenje nerva trigeminusa.

ПРИТИСАК НА НЕРВ КАО СТРУЈНИ УДАР: Доктор Љубица Војводић, неуролог, о тригеминалној неуралгији, једној од најчешћих патологија нерава главе

Foto Privatna arhiva

S obzirom na to, da ovaj jak bol iznenada i bez razloga nestaje, mnogi pacijenti kada se prvi put suoče sa njim oklevaju da potraže pomoć lekara. Tek, kada napadi postanu učestali, shvataju da je reč o ozbiljnom zdravstvenom problemu. Ohrabrujuće je da terapija postoji, i kod više od polovine obolelih trajno lišava tegoba.

U intervjuu za "Novosti" dr Ljubica Vojvodić, neurolog, kaže da se jak, probadajući bol koji uzrokuje trigeminalna neuralgija uvek javlja u jednoj polovini lica, najčešće u obrazu i donjoj vilici, sa čestim širenjem ka desnima i zubima:

- Bolovi se obično javljaju nepredvidivo i naglo u kratkim intervalima koji traju od nekoliko sekundi do dva minuta. Napadi prestaju isto tako iznenada kao što i počnu, da bi se posle izvesnog vremena ponovo javili, u teškim slučajevima i stotinu puta u toku dana.

Čime je provociran taj bol?

- Okidač za pojavu ataka bola su najčešće umivanje, češljanje ili pranje zuba...

Provokacioni faktori mogu da budu i žvakanje, konzumacija hladnih napitaka, izlaganje hladnoći i vetru, kao i hladnom vazduhu iz klima-uređaja. Međutim, bol se često javlja i bez nekog posebnog razloga. Napadi se mogu javljati tokom nekoliko dana, nedelja i meseci. Kod nekih pacijenata oni mogu spontano da prestanu, ali se često posle izvesnog vremena tegobe vraćaju.

Šta je trigeminalni nerv i koja je njegova funkcija?

- Trigeminalni nerv polazi iz onog dela centralog nervnog sistema koji se zove moždano stablo i završava se na licu tako što se grana na tri dela. Naziv trigeminus (lat. trostruki blizanac), potiče od činjenice da postoje dva trigeminalna nerva, po jedan na svakoj strani moždanog stabla, koji imaju tri glavne grane. Prva grana se pruža ka oku, druga ka obrazu i treća ka donjoj vilici. Nervus trigemnus je odgovoran za prenos senzacija bola, dodira i temperature sa kože lica i sluzokože usne duplje do mozga.

Treća grana ima i dodatnu, motornu funkciju koja omogućava pokretanje mišića zaduženih za žvakanje i gutanje.

Zašto dolazi do oboljenja ovog nerva?

- Trigeminalna neuralgija najčešće nastaje usled pritiska trigeminalnog nerva u regiji moždanog stabla, na mestu gde nerv počinje. Taj pritisak je obično uzrokovan obližnjim krvnim sudom, ali se ovo stanje javlja i kod inflamatornih ili strukturnih oštećenja mozga, usled multiple skleroze, herpes zostera, vaskulitisa malih krvnih sudova, tumora mozga u regiji moždanog stabla... Takođe, trigeminalna neuralgija može da bude i posledica povrede glave. Ukoliko se isključe svi poznati uzroci oštećenja nerva, onda govorimo o idiopatskoj neuralgiji trigeminusa, odnosno neuralgiji nepoznatog uzroka.

Kako se ovo stanje leči i može li potpuno da se izleči?

- Trigeminalna neuragija se može lečiti primenom lekova, hirurškim metodama, zračnom terapijom ili primenom nekih dopunskih tretmana. Primena lekova je terapija prvog izbora, a primenjuju se lekovi iz grupe antiepileptika, ređe antidepresiva. Ovi medikamenti blokiraju određene receptore na površini nerva i tako sprečavaju pojavu bola. Mana ovih lekova je to što im je potrebno vreme da počnu da deluju, u proseku od dve do četiri nedelje.

Može li u međuvremenu pacijentu, ipak, da se olakša?

- Upravo zbog toga se standardni analgetici i opioidi mogu propisati da bi se ublažili pojedine komponente bolnih simptoma dok specifična terapija ne počne da deluje.

Lečenje traje više meseci, često i više godina. Nakon prvih šest meseci lečenja, pod uslovom da pacijent nema bol, može se ukinuti terapija uz prethodno postepeno smanjivanje doze. Oko 60 odsto pacijenata ulazi u višegodišnju ili doživotnu remisiju dok je kod ostalih potrebno vraćanje terapije zbog povratka simptoma.

Koje metode su na raspolaganju ako pacijent ne reaguje na lekove?

- Tada se može savetovati hirurško lečenje. Nekoliko neurohirurških procedura se koristi za lečenje trigeminalne neuralgije u zavisnosti od prirode bola. Najčešća hiruška metoda je rizotomija. Radi se o proceduri kojom se nervna vlakna koja prenose bolne impulse do mozga, uništavaju primenom hemijskih sredstava ili strujom. Takođe, mogu se primeniti i metode hirurške dekompresije nerva u slučaju da postoji pritisak na nerv krvnim sudom ili tumorom. Stereotaksična radiohirurgija je najnovija metoda koja podrazumeva upotrebu koncentrisanog snopa zračenja da se uništi trigeminalni nerv na mestu gde ulazi u moždano stablo. Za primenu ove metode nije potrebno uvođenje pacijenta u opštu anesteziju niti pravljenje hirurškog reza na glavi ili obrazu.

A, koji su dopunski tertmani?

- Neki pacijenti sa trigeminalnom neuralgijom doživljavaju olakšanje uz pomoć akupunkture, terapije masažom, biofidbek treninga, vitaminske i nutritivne terapije ili stimulacije nerva jednosmernom strujom. Ipak, potrebno je da se istakne da o efikasnosti ovih metoda u lečenju trigeminalne neuralgije još uvek nema pouzdanih kliničkih studija.

Ko je skloniji trigeminalnoj neuralgiji muškarci ili žene?

- Istraživanja distribucije javljanja trigeminalne neuralgije po polu su pokazala da je ovo stanje 1,6 puta češće kod žena nego kod muškaraca, a najčešća uzrasna grupa su pacijenti u šestoj deceniji života.

Grč mišića

Koliko može da bude jak bol koji uzrokuje trigeminalna neuralgija?

- Bol je uvek subjektivan fenomen i samim tim pacijenti ga mogu opisati na različite načine, kako u pogledu kvaliteta, tako i intenziteta. Bol kod trigeminalne neuralgije može da se doživi kao dizestezija (nenormalna percepcija bola), alodinija (pojava bola pri dejstvu stimulusa koji inače ne izazivaju bol), hiperalgezija (povećana osetljivost na bol). Nažalost, kada je u pitanju intenzitet bola kod trigeminalne neuralgije, većina bolesnika ga opisuje kao veoma jak ili nepodnošljiv, do te mere da im se na strani neuralgije mišići lica nevoljno zgrče tokom trajanja bola, što je poznato kao bolni tik.

Snimak magnetnom rezonancom

Na osnovu čega se postavlja dijagnoza trigeminalne neuralgije?

- Dijagnostika trigeminalne neuralgije podrazumeva pregled neurologa, kao i snimanje mozga magnetnom rezonancom. Uobičajeno je i da se pregled dopuni snimanjem krvnih sudova mozga - angiografijom. Ovde je bitno da se napomene da najčešća stanja koje mogu dati bol na licu, a nisu trigeminalna neuralgija su različite akutne i hronične bolesti usne duplje i pljuvačnih žlezda, bolesti kostiju lica i zglobova, bolesti paranazalnih sinusa, neurovaskularni poremećaji na licu i psihosomatski poremećaji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna