TEMPERATURA SE MERI PRE OBROKA: Evo koje je idealno vreme da prekontrolišete stanje organizma

I. K.

27. 11. 2021. u 09:26

VISINA telesne temperature jedan je od ključnih pokazatelja težine virusne ili bakterijske infekcije. Zato je važno da se meri pravilno, kako bi dobili što precizniji rezultat.

ТЕМПЕРАТУРА СЕ МЕРИ ПРЕ ОБРОКА: Ево које је идеално време да преконтролишете стање организма

Foto Shutterstock

Doktor Branko Joković, specijalista opšte medicine Doma zdravlja "Zvezdara", kaže da je tokom bolesti temperaturu potrebno meriti tri puta na dan, kod odraslih na prazan želudac (pre obroka), a kod dece nakon perioda mirovanja:

 - Pušači pre merenja treba da se uzdrže od cigareta bar 20 minuta, svi ostali 30 minuta ako su pili topao ili hladan napitak, a 60 minuta ako su imali fizičku aktivnost i isto toliko ukoliko su se tuširali toplom vodom. Takođe, temperatura se ne miri dok ste pokriveni. Prilikom njenog merenja potrebno je da budete što mirniji, i trudite se da regija na kojoj merite bude čista i suva, što posebno važi za pazuh, budući da se usled znojenja, toplomer teže fiksira, te postoji rizik da očitane vrednosti ne budu relevantne.

Telesna temperatura može da se izmeri različitim vrstama toplomera zaoralno,rektalnoiliaksilarno (pazušno)merenje.

 - Merenje temperature ispod pazuha je najpopularnije, ali najmanje pouzdano - kaže dr Joković.

 - Tom prilikom vrh toplomera treba da se stavi na sredinu pazušne jame, a nadlaktica ostaje priljubljena uz telo.

Doktor Joković kaže da rektalno merenje temperature, najprecizniji metod, jer predstavlja najpribližniju vrednost unutrašnje temperature tela, ali zbog potencijalne nelagodnosti prilikom merenja, nije adekvatan za stariju decu i odrasle.

 - Digitalnim toplomerom može da se izmeri telesna temperaturu u ustima - kaže naš sagovornik.

 - Da biste ovo uspešno uradili, pozicionirajte vrh toplomera ispod jezika, a usta držite zatvorena. Trebalo bi imati u vidu da je temperatura u ovoj regiji nešto viša nego pod pazuhom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri