NEKAD JE JEDINI LEK DA SE SKRATI VRH KORENA ZUBA: Upalni procesi mogu da se jave i na nevidljivim delovima u ustima

I. K.

06. 11. 2021. u 15:24

POJAVA otoka, jakih bolova, gnojnog iscetka i porast telesne temperature upućuju na upalu korena zuba.

НЕКАД ЈЕ ЈЕДИНИ ЛЕК ДА СЕ СКРАТИ ВРХ КОРЕНА ЗУБА: Упални процеси могу да се јаве  и на невидљивим деловима у устима

Foto Shutterstock

Ovaj zapaljenski proces može da zahvati bilo koji zub, čak i mlečni. Može da se javi samo na jednom vrhu korena, ali i na više njih istovremeno. Upala može da se raširi i na donjovilični živac, nosnu šupljinu, sinuse...

Patološke tvorevine u viličnim kostima koje nastaju oko vrhova korenova zuba nazivaju se periapikalne lezije.

- Klinička slika ovih promena ne mora uvek da bude dramatična, odnosno neretko je i oskudna - kaže stomatolog Branislav Ilić.

- Pacijenti mogu da se žale na osećaj nelagode ili tup bol. Često mogu da primete i promenu boje zuba, bolnu osetljivost na zagrižaj ili kuckanje, kao i prisustvo čvorića (fistule) na desnima u projekciji vrha korena zuba.

Dijagnoza upaljenog korena zuba postavlja se na osnovu anamnestičkih podataka, kliničkog pregleda, radiološkog i histopatološkog nalaza.

- Rendgen snimak kao pomoćno dijagnostičko sredstvo u velikoj meri pomaže u diferencijaciji patoloških promena - kaže dr Ilić.

- Visoku preciznost u dijagnostici periapikalnih lezija na višekorenim zubima omogućava i 3D snimak.

Kada se utvrdi postojanje upalnog procesa, stomatolog na raspolaganju ima dva načina lečenja - endodontsko ili hirurško.

- Endodontsko lečenje upaljenog korena zuba podrazumeva obradu i zapušavanje upaljenog kanala - kaže naš sagovornik.

- Ukoliko se ovo pokaže neuspešnim, radi se hirurgija. Na sreću, napredak na polju endodontskih tehnika, upotreba nikl-titanijumskih instrumenata i mašinska obrada kanala korena zuba uslovili su visok stepen uspeha ovog načina lečenja i smanjili potrebe za hirurškom terapijom.

Ipak, za određeni broj pacijenata hirurški pristup je neminovnost.

- Hirurško lečenja periapikalnih lezija podrazumeva skraćivanje vrha korena zuba - kaže dr Ilić.

- Intervencija se izvodi u lokalnoj anesteziji, praćena je postoperativnim otokom u trajanju od nekoliko dana, a konci se u najvećem broju slučajeva uklanjaju nakon jedne sedmice. Neretko, u situaciji kada zub ima lošu prognozu ili nema protetsku vrednost kao nosač nadoknade, terapija periapikalnih lezija se završava vađenjem zuba uz uklanjanje patološke mekotkivne promene.

Nelečeni karijes

NAJČEŠĆI razlog za nastanak zapaljenskog procesa na korenu je, prema rečima stomatologa Branislava Ilića, zakasnelo ili neadekvatno lečenje samog zuba. Osim ovog uzroka nastanku upalnog procesa na korenovima doprinose i povrede i efekat toplo-hladno.

- Dugotrajna karijesna promena na kruni zuba posle određenog vremena dovodi do upale zubnog živca i širenja infekcije na potporni aparat zuba. Metaboličko delovanje mikroorganizama izaziva razgradnju kosti i formiranje mekotkivne promene - objašnjava Ilić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a