ZDRAVIM MASTIMA UBRZAJTE METABOLIZAM: Dobro izbalansirana ishrana pored gubitka kilograma ima i mnoge zdravstvene prednosti
ISHRANA koja obiluje zdravim masnoćama reguliše telesnu težinu ubrzavanjem metabolizma, poboljšava izgled kože i kose, snižava holesterol i čuva zdravlje srca, krvnih sudova i pluća.
FOTO: Depositphotos
Na listi namirnica koje sadrže zdrave masnoće su riba bogata omega 3 masnim kiselinama, maslinovo ulje, žumance, orašasti plodovi, ulje kokosa i laneno ulje.
Praktično govoreći jelovnik sa zdravim mastima bi trebalo da obuhvati losos, sardele, tunjevinu ili skušu jer su one, osim omega 3 masnim kiselinama, bogate i gvožđem, vitaminom A, vitaminima B2 i B6.
Kada je o povrću reč, svaku salatu začinite maslinovim uljem. Ovo ulje čine zdrave mononezasićene masti koje telo može lako da asorbuje, jer ih lako prepoznaje, asimiluje i eliminiše vrlo efikasno.
Zdravim mastima oboluje i žumance, a bogato je i vitaminima A, D, E, K, B6 i B12, sadrži i kalcijum, gvožđe, cink.
Svakodnevno za užinu pojedite šaku orašastih plodova, jer ova količina otprilike sadrži 16 grama zdravih masnoća. Neki orašasti plodovi imaju veći sadržaj pojedinih hranljivih materija od drugih. Na primer, bademi su poput drugih orašastih plodova puni antioksidanasa, a upravo oni imaju ubedljivo najviši sadržaj vitamina E i mogu da pomognu da se nivo šećera u krvi drži pod kontrolom, dok recimo samo jedan brazilski orah može da zadovolji više od 100 odsto dnevne potrebe za selenom.
Namirnica koja obiluje zdravim masnoćama je kokosovo ulje. Njegova ključna osobina je da ubrzava metabolizam za čak 15 procenata. Laneno ulje, takođe je bogato omega 3 masnim kiselinama, tako da može da se koristi kao preliv za salatu ili jednostavno doda supena kašika ovsenim pahuljicama.
* * * * * * * * *
Ponedeljak
Doručak: dva barena jajeta, 30g integralnog hleba, dve kašike ajvara
Užina: šaka badema
Ručak: losos na žaru, 200g barenog krompira i kupus salata
Večera: tunjevina oceđena od ulja i 30g integralnog hleba
* * * * * * * * *
Utorak
Doručak: dva jajeta pržena na kokosovom ulju, kupus salata i 30g integralnog hleba
Ručak: skuša na žaru, bareni brokoli sa belim lukom i maslinovim uljem
Večera: ovsene pahuljice sa orašastim plodovima, jogurtom i lanenin uljem
* * * * * * * * *
Sreda
Doručak: palenta sa kokosovim uljem i kiselim mlekom
Užina: šaka lešnika
Ručak: riblja čorba i 50g integralnog hleba
Večera: paprike pržene na kokosovom ulju, parče kozijeg sira i 30g integralnog hleba
* * * * * * * * *
Četvrtak
Doručak: tunjevina sa kupus salatom i 30g integralnog hleba
Užina: šaka indijskog oraha
Ručak: losos zapačen sa baranim povrćem po izboru
Večera: palačinke pržene na kokosovom ulju sa medom i orasima
* * * * * * * * *
Petak
Doručak: integralna kifla sa puterom i bareno jaje
Užina: dva do tri brazilska oraha
Ručak: skuša na žaru i krem čorba od brokolija
Večera: palenta sa prepečenim susamom
Preporučujemo
NE GOJIMO SE SAMO ZBOG PREVIŠE HRANE: Krivci su savremene prehrambene navike
27. 09. 2021. u 11:00
I ZDRAVI I HRANLjIVI: Evo koliko vitamina nosi jedna porcija krompirića
17. 10. 2021. u 15:00
SUKOB NAM JE PRED VRATIMA Rute upozorava: Mi smo sledeća meta Rusije
RUSIJA bi mogla da bude spremna da upotrebi vojnu silu protiv NATO-a u narednih pet godina, smatra generalni sekretar NATO-a Mark Rute.
11. 12. 2025. u 15:46 >> 16:40
OSUĐENI ZA UBISTVO STARCA U ZATVORU PADINSKA SKELA: Zrna saosećanja nemaju, izrečene višegodišnje kazne
SREĆKO Stefanović (22), Saša Stanković (22) i Dalibor Petrović (24) oglašeni su danas krivim u Višem sudu u Beogradu za teško ubistvo Stanimira Brajkovića (74) na bezobziran i nasilnički način u zatvoru Padinska Skela početkom februara 2024. godine. Ovom prvostepenom presudom Stefanović je osuđen na 19 godina zatvora, a Stanković i Petrović na po 18 godina.
11. 12. 2025. u 16:22
PEJAKOVIĆ: Srbi su skupo platili LAŽ o Jugoslaviji, koja traje od '45 i plaćaćemo je još
GLUMAC Nikola Pejaković oduševljava publiku širom regiona ulogom Momčila u seriji "Tvrđava", koja se bavi ratnim devedesetim i raspadom nekadašnje države Jugoslavije.
13. 12. 2025. u 15:33
Komentari (0)