NEGATIVNE EMOCIJE IRITIRAJU BEŠIKU: Umesto šest do sedam puta, koliko je normalno, pojedini imaju nagon za mokrenjem i po 20 puta dnevno

I. Kovačić

14. 10. 2021. u 11:00

UKOLIKO nemate urinarnu infekciju, a ipak patite od čestog nagona za mokrenjem, sa gubitkom kontrole zadržavanja urina ili bez njega budite se po nekoliko puta noću da biste išli u toalet, najverovatnije bolujete od hiperaktivne bešike.

НЕГАТИВНЕ ЕМОЦИЈЕ ИРИТИРАЈУ БЕШИКУ: Уместо шест до седам пута, колико је нормално, поједини имају нагон за мокрењем и по 20 пута дневно

Foto: Depositphotos

Uzrok ovog problema uglavnom je nepoznat, ali pojedine studije pokazuju da su negativne emocije i stres mogući okidači.

Doktor Uroš Babić, urolog Kliničkog centra Srbije, kaže da ovo stanje karakterište to da mozak od bešike dobija impuls da postoji potreba za mokrenjem i zbog toga se javlja nagon da se odmah urinira:

- Pod normalnom dinamikom mokrenja smatra se oslobađanje od urina šest do sedam puta u toku dana i do jedanput u toku noći. Kod hiperaktivne bešike potreba za uriniranjem javlja se i do 20 puta dnevno, a mokri se sasvim mala količina urina, čak i tokom noći, zbog čega se stalno prekida san.

Ovaj poremećaj, zbog remećenja normalnog ritma života, može da dovede do emotivnih promena, depresije, nesanice i stalnog umora...

- Zato je potrebno obratiti se lekaru za pomoć - kaže dr Babić.

- Lekar će nakon različitih ispitivanja: eventualnog postojanja urinarne infekcije, ginekološkog pregleda, ultrazvučnog ispitivanja količine urina u bešici posle mokrenja, da ustanovi vrstu poremećaja i propiše terapiju.

Zašto dolazi do pojave hiperaktivnosti mišića mokraćne bešike uglavnom je nepoznato.

- Samo kod manjeg broja bolesnika koji pate od ovog zdravstvenog problema ustanovi se da je njegov uzrok neko oboljenje ili povrede nervnog sistema - kaže naš sagovornik.

- Kada postoje urološki uzroci, onda su to specifična i nespecifična zapaljenja mokraćne bešike, cistitis nakon zračenja i hemoterapije, karcinom mokraćne bešike, kalkuloza mokraćne bešike, ili tumori i bolesti prostate.

Doktor Babić kaže da na zdravlje bešike utiče i to kakav način života vodimo i koliko pijemo tečnosti dnevno:

- Ljudi koji piju velike količine vode, sokove ili neku drugu tečnost idu češće da mokre, pa se može pomisliti da je reč o hiperaktivnoj bešici. Takođe, mokraćni mehur može da se iziritira i zbog previše kafe ili hrane koja je začinjena ili kisela.

Na listi mogućih uzroka koji dovode do preteranog rada bešike nalaze se i negativne emocije.

- Američka studija iz 2015. godine na pacijentima sa hiperaktivnom bešikom pokazala je da su oni po sopstvenom priznanju imali povećane simptome urinarne inkontinencije tokom stresnih perioda - kaže dr Babić. - Ista grupa američkih naučnika kasnije je objavila još jednu studiju u kojoj je 30 odsto anketiranih pacijenata sa hiperaktivnom bešikom prijavilo seksualnu traumu iz detinjstva.

Više slojeva terapije

LEČENjE hiperaktivne bešike u zavisnosti od ozbiljnosti slučaja varira od primene lekova do fizikalne terapije i operacije. To zahteva i promenu načina života i tehnike za relaksaciju koje imaju pozitivan efekat na psihu. Od vežbi najbolje efekte postižu Kegelove vežbe, a od lekova antiholinergici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)