KOVID SAD KOD DECE IZAZIVA UPALU PLUĆA! Gužva u dečjim ambulantama, a čak polovina ukupnog broja pregledanih sumnjiva na korona - infekciju

I. Kovačić

04. 10. 2021. u 08:42

DEČJE ambulante su krcate. Pedijatar u smeni u proseku pregleda 60 mališana, a najmanje 30 puta obuče zaštitni skafander da bi pregledao dete sumnjivo na kovid!

КОВИД САД КОД ДЕЦЕ ИЗАЗИВА УПАЛУ ПЛУЋА! Гужва у дечјим амбулантама, а чак половина  укупног броја прегледаних сумњива на корона - инфекцију

Foto: Depositphotos

Kod dece do sedam godina prenosioci virusa korona su uglavnom roditelji i drugi članovi porodice, dok školarci zarazu prenose međusobno. Za razliku od prethodnog epidemijskog talasa, kod najmlađih pacijenata su upale pluća postale učestalije i slične onima kao kod odraslih, zbog čega se sve češće upućuju na bolničko lečenje.

Doktor Dejan Jonev, pedijatar Doma zdravlja Čukarica, kaže da ipak nema mesta panici jer je kod većine predškolske i školske dece klinička slika kovida blaga:

- Najčešći simptomi su povišena telesna temperatura, ali ne previše, glavobolja, malaksalost, često se javlja i dijareja.

Kada se kod deteta potvrdi kovid, propisuje mu se izolacija od 14 dana, a lekovi po potrebi:

- Vrlo nam je bitan nalaz krvne slike sa leukocitarnom formulom i CRP - kaže dr Jonev.

- Lekove protiv temperature savetujemo ako je ona visoka, a druge medikamente propisujemo po potrebi zavisno od toga šta smo čuli na pregledu pluća, kakvi su biohemijski rezultati. Važno je da se dete prati i po potrebi uputi na dodatnu dijagnostiku.

U slučaju kada se dijagnostikuje upala pluća neophodna je hospitalizacija.

- U odnosu na prošli epidemijski talas, od pre pola godine, kada je broj multisistemskog inflamatornog sindroma praćenog citokinskom olujom kod kovid pozitivne dece bio veći, u ovom talasu imamo značajno manji broj najmlađih pacijenata sa takvim imunskim odgovorom, ali porastao je broj onih sa upalama pluća - kaže profesor dr Vlada Vukmanović iz Instituta za majku i dete, ustanove u kojoj se trenutno od kovida leči sedam obolelih mališana.

Profesor Vukomanović napominje da su upale pluća kod dece izazvane kovidom u ovom epidemijskom talasu po karakteristikama vrlo slične onima koje se javljaju i kod odraslih.

S toga se u terapiju uključuju i antivirusni lekovi, antibiotici, kortikosteroidi i kiseonična potpora.

- Ono što je alarmantno je da raste i broj novorođenčadi koja su pozitivna, što znači da je broj pozitivnih trudnica sve veći - kaže profesor Vukomanović.

- Zato je važno i da se trudnice vakcinišu.

U Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić" leče se deca sa umereno teškom i teškom kliničkom slikom kovida, dok se u dečjoj kovid-bolnici u Kliničko- bolničkom centru "Dr Dragiša Mišović" leče oni koji imaju blaže simptome pneumonije.

Produžena infekcija

RIZIK od dugotrajnog kovida kod dece mnogo je manji nego što su se mnogi pribojavali, rekli su vodeći britanski stručnjaci za zdravlje dece. Posle najveće svetske studije o tom pitanju, istraživači, predvođeni Univerzitetskim koledžom u Londonu, rekli su da ih zaključci do kojih su došli - umiruju. Oni su anketirali decu između 11 i 17 godina koja su bila pozitivna na virus korona u Engleskoj u periodu od septembra prošle do marta ove godine. Istraživanje sugeriše da je između dva i 14 odsto njih 15 nedelja kasnije i dalje imalo simptome izazvane kovidom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!