ISPRAVITE LEĐA, BIĆETE ZDRAVIJI: Pravilno držanje tela može da spase od problema sa probavom, nepravilnim disanjem, od loše cirkulacije...

V. N.

28. 09. 2021. u 15:00

BEZ obzira na to koliko lepo izgledate, loše držanje tela ne može da se sakrije. Povijena leđa ne narušavaju samo sveukupnu vizuelnu sliku, već u značajnoj meri utiču, kako na fizičko, tako i na psihičko stanje.

ИСПРАВИТЕ ЛЕЂА, БИЋЕТЕ ЗДРАВИЈИ:  Правилно држање тела може да спасе од проблема са пробавом, неправилним дисањем, од лоше циркулације...

Ilustracija / Foto Depositphotos

Povijena leđa zadaju bol, koji je neretko konstantan, da poprima akutna obeležja i znatno narušava svakodnevno funkcionisanje. Od bola u kičmi koji je prouzrokovan lošim držanjem počinju da bole i ruke, da trnu prsti, klecaju kolena ili se javlja karakterističan osećaj "žarenja" u stopalima.

Takođe, trebalo bi imati u vidu da loše držanje nije samo estetski neprivlačno, nego utiče i na zdravlje unutrašnjih organa. Pravilno držanje tela može da spase od problema sa proširenjem abdomena, lošom probavom, nepravilnim disanjem, od loše cirkulacije, a na kraju i od kardiovaskularnih smetnji.

Nekoliko jednostavnih vežbi efikasno može da pomogne da se ojačaju i da ispravite leđa:

Laktovi i ramena

Lezite na stomak, a ispod čela stavite dlanove. Sa podloge odižite samo laktove i ramena. Druga varijanta je da raširite ruke, i da ih, sa ramenima, podižite sa podloge.

Ruke iza leđa

Dok sedite ili stojite uhvatite se rukama iza leđa, spojite lopatice i podignite ruke što više. Zadržite se u ovom položaju 10 sekundi, pa opustite ruke pored tela.

Spajanje lopatica

Lezite na stomak, ruke savijte u laktovima, dlanove spustite pored lica. Zategnite mišiće zadnjice i stomaka, i podižite samo ramena i grudi od podloge i trudite se da što više spojite prostor između lopatica.

Ruka - noga

Lezite na stomak, ruke ispružite ispred glave, i naizmenično podižite suprotnu ruku i suprotnu nogu. Dok radite vežbu, zategnite trbušne mišiće i mišiće noge koja je na podlozi.

Oslonac na loptu

Lezite leđima na veliku loptu, tako da glava bude oslonjena. Spuštajte ruke široko sa strane i zadržite istegnuti položaj grudnih mišića.

Podizanje trupa

Lezite na stomak, ruke savijte u laktovima, dlanove spustite pored lica. Naizmenično podižite trup, pa noge. Druga varijanta je da se istovremeno podižu gornji i donji deo tela.

Klečeći položaj

Kleknite na pod i oslonite se na ruke. Podižite jednu, pa drugu ruku, kičma treba da miruje, a trbušni mišići su zategnuti. Druga varijanta je da se naizmenično podižu suprotna ruka i noga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a