REKREACIJA U KUĆNIM USLOVIMA: Vežbama ublažite sindrom teških nogu

V. N.

24. 08. 2021. u 18:00

AKO su vam po vrućini noge kao od olova trebalo bi da se češće rekreirate. Naime, fizička aktivnost ubrzava protok krvi i sprečava nakupljanje limfe.

РЕКРЕАЦИЈА У КУЋНИМ УСЛОВИМА: Вежбама ублажите синдром тешких ногу

Foto: Depositphotos

Idealna rekreacija protiv "teških nogu" je trčanje, odnosno brz hod i vožnja bicikla, ali kada je napolju plus 40, to je teško izvodljivo. Zato vam predlažemo rekreaciju u kućnim uslovima.

Uz vežbe protiv sindroma teških nogu, bitno je i da se s vremena na vrema samomasirate, dovoljno se odmarate i da se ne kupate previše toplom vodom. Uz to, često menjajte položaj tela dok stojite, a ako sedite, na svaki sat prošetajte.

Foto: Depositphotos

 

Sveća

Lezite na leđa i stavite ruke pod bokove. Polako podižite noge od podloge pridržavajući se rukama za slabine. U krajnjem položaju noge bi trebalo da budu sasvim podignute uvis (kao sveća), a telo se oslanja na ramena i vratni deo kičme.

Vožnja bicikla

Ležeći na leđima, ruke stavite ispod zadnjice i kružite nogama kao da vozite bicikl. Praktikujte ovu vežbu svakodnevno po desetak minuta. Nakon toga se istuširajte smenjujući mlaz tople i hladne vode.

Ravnoteža

Uzmite mek peškir i presavijte ga nekoliko puta. Stanite na peškir i podignite jedno stopalo. Pokušajte da se održite jedan minut oslanjajući se na drugu nogu.

Ojačajte ris

Sedite na stolicu, ispravite leđa. Jedna noga je oslonjena na pod, pod pravim uglom, a drugu ispružite i oslonite na petu. Na ris stavite neki teret, na primer kesu od kilogram pirinča, pa prste povlačite u pravcu kolena. Uradite vežbu 10 puta, pa promenite nogu.

"Jež loptica"

Kada završite s poslom priuštite sebi odmor. Protiv bolova u nogama mogu da vam pomognu i jednostavne vežbe pomoću "jež loptice". Najpre pomoću "jež loptice" izmasirajte listove nogu. Potom stavite lopticu ispod tabana i pomerajte stopala kružnim pokretima. Tamo gde osećate bol jače pritisnite stopalom. Zatim "jež" lopticu pod tabanima pomerajte napred-nazad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024