ZATEGNITE MIŠIĆE VEŽBAMA SA LOPTOM: Nedostatak rekreacije dovodi do pogurenosti i slabljenja trupa

V. N.

02. 09. 2021. u 15:00

NEDOSTATAK fizičke aktivnosti neminovno vodi ka opuštanju ramena, stomačnih mišića i krivljenja kičme. Vremenom, slabi mišići dovode do pojave pogurenosti. Zato, ako želite da sačuvate dobru figuru i u poznim godinama, počnite da vežbate.

ЗАТЕГНИТЕ МИШИЋЕ ВЕЖБАМА СА ЛОПТОМ: Недостатак рекреације доводи до погурености и слабљења трупа

FOTO: Depositphotos

Predlažemo vežbe sa loptom. One jačaju duboke posturalne mišiće i tako osnažuju trup. Takođe, lopta pomaže da se pažnja fokusira na nadražaje iz okoline. Zato se lopta koristi i u rehabilitaciji motoričkih sposobnosti i intenziteta atletskog treninga.

Upotreba lopte prilikom vežbanja pomaže i u prekidanju postojećih obrazaca kretnji i tako angažuje mišiće koji se inače retko koriste. U svakoj vežbi s loptom mora da postoji blagi otpor tela kojim se razvijaju dugi potporni mišići, oslobađaju uobičajeni obrasci držanja i eliminiše stres. 

FOTO: Depositphotos

 

Kukovi

Lezite na leđa, savijte noge, stopala oslonite na podlogu. Stavite loptu između kolena i pritiskajte je, a istovremeno podižite kukove uvis. U tom položaju ispružite levu nogu, ali tako da vam lopta ne ispadne. Držeći kukove podignutim, spustite levu nogu, a zatim ispružite desnu. Uradite dva puta po 12 ponavljanja.

Stomak

Lezite na leđa, podignite noge i savijte u kolenima. Loptu pritisnite stopalima, ruke postavite iza glave. Ispravljajte noge, pridržavajući loptu, i odižite ramena od podloge. Vratite se u početni položaj, pa ponovite dva puta po 12 ponavljanja.

Trup

Lezite na leđa, ispružite i spojite noge, a ruke podignite uvis, držeći loptu. Podignite gornji deo leđa i položite loptu na butine. Kotrljajte je polako prema nožnim prstima, i nazad. Ponovite 12 puta u dva navrata.

Sklekovi

Namestite se u položaj za sklekove, desno stopalo oslonite na loptu. Primičite desnu nogu prema grudima, kotrljajući loptu po podlozi. Vratite se na početak, ponovite vežbu 12 puta, pa promenite stranu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju