INTERVJU DOKTOR LJUBODRAG ZAJIĆ: Kada je pravi trenutak za hirurško lečenje najvećeg zgloba u telu

I. Kovačić

21. 09. 2021. u 12:00

VREME čekanja za ugradnju veštačkog kuka je postalo neizvesno u vreme pandemije kovida, jer hirurške sale ne rade punim tempom. Usled toga mnogi koji čekaju na ovu intervenciju zabrinuti su za svoje stanje i sa nestrpljenjem očekuju kada će im biti rešene tegobe koje imaju. U normalnim okolnostima čekalo se oko godinu do godinu i po dana. Da li je to predugo ili ima prostora za strpljenje?

ИНТЕРВЈУ ДОКТОР ЉУБОДРАГ ЗАЈИЋ: Када је прави тренутак за хируршко лечење највећег зглоба у телу

FOTO: Arhiva novosti

U intervjuu za "Novosti" primarijus dr Ljubodrag Zajić, ortoped Instituta "Banjica", kaže da se ugradnja veštačkog kuka svrstava u velike ortopedske operacije i nikako se ne radi preventivno i što pre:

 - Neophodne su redovne kontrole, a momenat operacije određuje isključivo ordinirajući ortoped. Dakle, operaciju kuka ne bi trebalo raditi ni previše rano ni suviše kasno. Ne prerano, zato što ugradni materijal na neki način ima vek trajanja usled habanja i razglabavljenja, a ne i suviše kasno jer se oboljenje kuka odražava i na kičmu i koleno, što dovodi do dodatnih deformiteta.

Mladi

Koji su najčešći razlozi da na operaciji kuka završe mladi ljudi?

- Postoji više razloga zbog kojih se mladim ljudima ugrađuje veštački kuk. Zglob kuka je sedište mnogobrojnih patološhih stanja koja su u vezi sa cirkulacijom i ishranom zglobova. Ova oboljenja dovode do strukturalnih i biomehaničkih promena u zglobu, ranih degenerativnih oštećenja, koja često zahtevaju ugradnju veštačkog kuka već u trećoj deceniji života. Razna hematološka oboljenja i maligna oboljenja dece, takođe, mogu da dovedu do potpunog propadanja zgloba kuka tako da neka od njih zahtevaju ugradnju veštačkog čak i u drugoj deceniji života.

Na osnovu čega se procenjuje idealni trenutak za operaciju?

 - Na osnovu anamneze, odnosno kada se javljaju, kako i koliko traju bolovi, načina hoda, obima pokreta, kontrakture i nalaza rendgena odlučuje se kada je pravi momenat za ugradnju veštačkog kuka. Dakle, ne postoji idealno vreme za operaciju kuka, ono je individualno i zavisi od tegoba pacijenta. Pri tome, godine obolelog nisu presudan faktor. Nekada smo u situaciji i da operišemo mlade ljude, mlađe od 30 godina. Tada je obično posledica oboljenja kuka nastala u detinjstvu ili usled lečenja nekog drugog oboljenja primenom kortikosteroida, zračne terapije i drugo.

Koji su to simptomi obolelog kuka koji bi trebalo da upute na prvi pregled kod ortopeda?

 - Bol, ograničenje pokreta i otežan hod su uglavnom simptomi koji pacijenta dovode do lekara. Bol se u početku javlja posle dužeg hoda, potom i na manjim distancama. Na kraju je pristuan i u mirovanju i tokom noći. Svakako da pacijent koji se žali na povremen bol u kuku posle dužeg hoda, a rendgenski snimak pokazuje početne degenerativne promene, nije kandidat za ugradnju veštačkog kuka. Ali, degenerativno oboljenje kuka je uglavnom progresivno i može da se očekuje da će se vremenom tegobe pojačavati.

Uvreženo je mišljenje da ugradnja jednog kuka posle izvesnog vremena zahteva i ugradnju drugog, da li je to istina?

 - Degenerativno oboljenje kuka je u značajnom procentu obostrano. Nekada se promene javljaju istovremeno, a nekada u različito vreme. Zato je neophodno ugraditi veštački kuk obostrano. Ali, ugradnja veštačkog kuka sa jedne strane ni na koji način ne može loše da utiče na onaj drugi, zdrav. Taj, u trenutku operacije zdrav kuk, može da zahvati proces degeneracije kao i onaj operisan, pa on vremenom propada i mora biti zamenjen veštačkim.

Da li pacijent utiče na izbor proteze kuka?

 - Na izbor implantata, odnosno proteze kuka, utiče više faktora. Pre svega starost pacijenta, koja je povezana sa kvalitetom kosti. Zato se pacijentima mlađim od 65 godina ugrađuje bescementna proteza, a starijim hibridna i cementna. Anatomija zgloba kuka takođe utiče na izbor implantata. Kod pacijenata sa propratnim bolestima neuromišićnih sistema koriste se implantati sa povećanom stabilnošću. Znači, izbor implantata je na ordinirajućem ortopedu, pacijenti u tome nemaju učešća. Današnji implantati su tako dizajnirani da omogućavaju pun obim pokreta, ali pacijent sa ugrađenjim veštačkim kukom imaju određena ograničenja u fizičkoj aktivnosti bez obzira na vrstu ugrađene proteze i sa tim mora biti upoznat.

Kada kukovi počinju da propadaju?

 - Iako procesi degeneracije zglobnih okrajaka kukova počinju ranije, kod normalnih zglobova se klinički manifestuju tek između četvrte i šeste decenije života. Međutim, kod zglobova koji su u ranijem periodu života pretrpeli povrede, oboljenja, urođene aformacije, procesi degeneracije počinju znatno ranije, a simptomi se mogu pojaviti već između druge i treće decenije života. Uglavnom, može da se kaže da je degenerativno oboljenje kuka bolest starijeg životnog doba s obzirom na to da je proces degeneracije zglobova i kostiju u neposrednoj vezi sa procesima starenja. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024